FrieslandCampina geeft boeren meer voor minder melk

Onder meer als gevolg van het zachte winterweer heeft FrieslandCampina de grootste moeite de massale toestroom van melk te verwerken. Om die reden beloont het de bijna 13.700 boeren – vaak familiebedrijven – waarmee de coöperatie samenwerkt als ze hun melkproductie stabiel houden of inperken.

Het gaat om twee euro extra per 100 kilo melk. Dat schrijft NRC Next. Uiteindelijk kan dat boeren in zes dagen tijd gemiddeld 380 euro extra opleveren, aldus een woordvoerder van FrieslandCampina.

Meer melk door zacht weer

Reden voor de groei van de melktoevoer is onder meer het afschaffen van de melkquota begin dit jaar. Het melkquotum werd in 1984 in het leven geroepen en gaf boeren een maximum aan het aantal kilo’s koemelk dat geproduceerd mocht worden. Bij het overschrijden van die grens ontving de boer een heffing. Door de afschaffing van de melkquota mogen boeren echter meer melk leveren, wat in de praktijk ook gebeurt. Een oorzaak die momenteel bijdraagt aan een hoger aanbod is daarnaast het zachte weer. Koeien produceren daardoor meer.

Nieuwe fabriek

De Nederlandse Melkveehouders Vakbond is blij met de actie, die tot half februari duurt. Tegen die tijd opent een nieuwe fabriek in Borculo. Een aantal Belgische boeren zal de overstap maken naar die fabriek, wat weer meer ruimte voor de verwerking van melk oplevert bij FrieslandCampina.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief