“Geen eerlijke boterham voor familiebedrijven dankzij supermarkten”

 In Finance

De steeds groter wordende macht van supermarktketens als Albert Heijn en Jumbo staan boeren en tuinders in de weg. Velen van hen zijn familiebedrijven en moeten beter beschermd worden.

Een meerderheid van de Tweede Kamer is voorstander van een nieuwe toezichthouder die controleert of supermarktketens hun macht niet misbruiken, dat stelt het Algemeen Dagblad. De Christen Democraten komen deze week met een plan dat in ieder geval al wordt bijgestaan door PvdA, SP en ChristenUnie. “In feite dicteren supermarkten met hun vijf inkooporganisaties nu wat er in de schappen ligt en hoeveel dat moet kosten. Boeren kunnen in theorie wel weigeren, maar dan riskeren ze een grote afnemer kwijt te raken”, aldus CDA-kamerlid Jaco Geurts, die vroeger zelf varkenshouder was.

Serieuze zorgen
Geurts maakt zich serieuze zorgen over de voedselzekerheid op de lange termijn, zo is in de krant te lezen. “Iedereen vindt het maar vanzelfsprekend dat er voldoende voedsel in de schappen ligt voor een lage prijs, maar dat is het niet.” Zeker familiebedrijven hebben het zwaar, zo stelt hij. Volgens hem stoppen steeds meer familiebedrijven er mee omdat er geen eerlijke boterham meer te verdienen is.

Recommended Posts