Geen mkb-winstvrijstelling voor dga

Dga’s hebben geen recht op de mkb-winstvrijstelling van 14 procent die IB-ondernemers wel ontvangen. Volgens de rechtbank Gelderland is hierbij geen sprake van ongelijke behandeling. Een dga is nu eenmaal geen ondernemer, maar een werknemer, zo concludeerde de rechtbank.

Een dga van een bv claimde vorig jaar bij zijn aangifte inkomstenbelasting over 2012 recht te hebben op de mkb-winstvrijstelling. Hierop hebben mensen die als ondernemer voor de inkomstenbelasting (IB) staan geregistreerd namelijk wel recht. De inspecteur van de belasting ging niet akkoord met de claim van de dga, waarop de dga naar de rechter stapte. Volgens hem was er sprake van ongelijke behandeling. Hij beriep zich daarom op het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Geen gelijke gevallen
De rechter was het niet eens met de grootaandeelhouder. Deze concludeerde namelijk dat er geen sprake was van gelijke gevallen. Een dga is in principe een werknemer aangezien hij loon ontvangt voor zijn werkzaamheden. Hij verkeert daarmee dus niet in dezelfde positie als een ondernemer die voor eigen rekening en risico een onderneming voortzet, aldus de rechter. Tevens benadrukte hij dat de wetgever bij de invoering van de mkb-winstvrijstelling expliciet gekozen heeft voor de IB-ondernemer. Dga’s profiteerden namelijk al van het destijds verlaagde VPB-tarief; de mkb-winstvrijstelling was de tegenhanger van deze tariefsverlaging.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief