“Gemeenschap van goederen kan einde onderneming zijn”

 In Privé & Vermogen

Veel ondernemers trouwen net als mensen in loondienst in gemeenschap van goederen. Niet verstandig, stelt Elzeline van Herk, familierechtadvocate en partner bij De Boorder Schoots. “De gevolgen daarvan zijn bij een scheiding niet te overzien.”

Uit een analyse van De Boorder Schoots blijkt dat 60 procent van de ondernemers nog steeds in gemeenschap van goederen trouwt. Het probleem met deze trouwconstructie is dat bij een scheiding het bedrijf en het daarin opgebouwde vermogen onder de te verdelen boedel valt. Het gevolg is dat de ondernemer (de waarde van) het bedrijf moet delen met zijn ex-echtgenote (of echtgenoot).

“Bij het ontbinden van het huwelijk worden de aandelen van een bv gewaardeerd en daarover moet worden afgerekend”, zegt Van Herk. “Alles waar je jaren voor hebt gewerkt, valt binnen de gemeenschap van goederen. Dit kan het einde van de onderneming betekenen, omdat de benodigde liquiditeit niet kan worden aangetrokken.”

Specifieke voorwaarden
Van Herk adviseert ondernemers onder huwelijkse voorwaarden te trouwen, maar dan wel specifieke voorwaarden. Wordt er bijvoorbeeld een periodiek verrekenbeding opgenomen (dat inhoudt dat gespaard inkomen moet worden verrekend) in de voorwaarden, dan kan het bij een scheiding onduidelijk zijn wat als inkomsten moet worden gezien en wat niet. Dat maakt een afrekening zeer lastig.

Van Herk adviseert dan ook huwelijksvoorwaarden bij het opstellen te laten checken door een advocaat. Ook is zij van mening dat ondernemers moeten nagaan of eenmaal gemaakte huwelijkse voorwaarden niet zouden moeten worden aangepast aan een nieuwe situatie. “Bij de oprichting van een bv en het aantrekken van financiering is het in het kader van aansprakelijkheid wel raadzaam om afspraken te maken.”

Emotionele druk
Toch is vooral bij het aangaan van het huwelijk het romantische huwelijksideaal een sta-in-de-weg voor het opstellen van huwelijkse voorwaarden. Van Herk: “Laatst had ik een ondernemer op bezoek die voor de derde keer in gemeenschap van goederen was getrouwd. Hij zag trouwen onder huwelijkse voorwaarden als ‘niet romantisch en een motie van wantrouwen’. Zo zien mensen het. Er zit ook zeker een hoop emotionele druk bij.”

Alleen al om die reden denkt de familierechtadvocate  dat ondernemers die in het huwelijksbootje stappen baat hebben bij een mediator. “Notarissen hebben de beschikking over objectieve modellen en een advocaat kan uitleggen waar er valt aan te scherpen in de voorwaarden. Natuurlijk ga je er vanuit dat een huwelijk slaagt, maar wij procederen in de praktijk vaak over de uitleg van huwelijkse voorwaarden. Als deze niet duidelijk is, dan kost het bij de ontbinding van een huwelijk een hoop tijd en geld.”

Recommended Posts