Gerrit kleine Snuverink (SPACEWINNER): “Ik mocht niets van mijn vader”

De overdracht van het familiebedrijf SPACEWINNER is in gang gezet. Joost kleine Snuverink (44) neemt het bedrijf voor tijdelijke opslag daarmee over van zijn vader Gerrit (76), die in 1984 op zijn beurt een van de voorlopers van het bedrijf (verpakkingsgroothandel Snuverink Twepa) van zíjn vader overnam. Het familiebedrijf, gestart in Enschede, is door de decennia heen meerdere malen van gedaante veranderd. Niet in de laatste plaats door de verschillen in focus van de mannen aan het roer. “Joost bepaalt sinds 2010 al zo’n beetje alles. Ik zeg altijd: jij beslist.”

“Ik mocht niets van mijn vader. Wat ik ook deed of voorstelde, het was nooit goed.” Gerrit kleine Snuverink, geboren en getogen in Enschede, kwam na de ulo bij zijn vader in de zaak terecht. “Tegen wil en dank. Ik wilde voorlopig niet in de zaak werken, maar mijn vader zette me zo onder druk: ‘Ik heb je nodig’. In 1960 kwam ik in de zaak. Het was een groothandel in huishoudtextiel en een klein beetje verpakkingsmateriaal. Privé kon ik heel goed met mijn vader door één deur, maar zakelijk gezien was het heftig. Dat was een zware tijd, voor hem én voor mij.” Gerrits vader zei kort voor zijn overlijden tegen zijn zoon: ‘Ik had het bedrijf nooit zo groot moeten laten worden’. Gerrit: “Maar dat was helemaal niet zo. Het bedrijf was een man of acht groot, het is meer hoe je ermee omgaat.”

Vastgoed

Gerrits twee zusjes zaten ‘op de bagagedrager’, eveneens als aandeelhouders. “Zij deden de administratie; ze deden echt goed werk voor het bedrijf.” Gerrit had meer affiniteit met vastgoed dan met de groothandel. In 1975 liet hij een nieuw pand bouwen voor een, voor die tijd, fiks bedrag van 1,2 miljoen gulden. “Dat pand heb ik vervolgens verhuurd, aan bandenfabrikant Vredestein. Dankzij de investeringsaftrek hoefden we ook niet zoveel belasting te betalen. Daar profiteerden we lange tijd van.” Hij bouwde door de jaren heen een behoorlijke vastgoedportefeuille op. Het bedrijf in verpakkingsmaterialen verkocht hij binnen de familie, voor een vriendenprijsje.

Amerika

In 2001 opende Gerrit met hulp van zijn nicht Marloes de eerste vestiging van SPACEWINNER, een concept dat hij in Amerika had gezien. In 2006 kwam zoon Joost in de zaak. Nadat hij enkele jaren in het buitenland had gewoond en in Amsterdam aan diverse opleidingen had geroken (rechten, politicologie en communicatie) rondde Joost uiteindelijk een opleiding tot art director af. Hoewel hij nadacht over een eigen reclamebureau, kwam het nooit zover. Joost: “Ik betwijfelde of ik nog iets kon toevoegen aan het toch al zo drukke creatieve wereldje in Amsterdam.” En daarmee lonkte – na banen als kok en in een veilinghuis, wat hij meer als bijbaantjes zag – toch ook het familiebedrijf.

SPACEWINNER

Joost wilde eens wat algemene (ondernemers)ervaring opdoen en vroeg zijn vader of Zwolle niet een goede locatie was voor een nieuwe vestiging van SPACEWINNER, dat in Enschede al bestond in een grote hal – onderdeel van de vastgoedportefeuille. “De volgende dag had ik in Zwolle al een stuk grond gekocht van de gemeente”, lacht Gerrit, die het maar wat mooi vond dat Joost toch in het bedrijf kwam. Dat was namelijk geen uitgemaakte zaak. Joost: “Ik wilde dit eigenlijk een paar jaar doen, vond het wel een mooie leerschool. Maar ik kwam erachter dat SPACEWINNER op dat moment nog niet floreerde. We hadden wel de juiste mensen, maar kozen soms de verkeerde route. Na een paar jaar had ik de boel redelijk staan, had ik er aardigheid in gekregen en ook had ik door dat ik niet echt weg kon.”

‘Jij beslist’

Sinds 2010 neemt Joost alle besluiten. Zijn vader liet hem al gauw helemaal vrij, waarschijnlijk als tegenreactie op zijn eigen ervaringen met zijn vader in de zaak. “Je was voor corona wel dagelijks in de zaak en deelt af en toe je visie, maar je bemoeit je nergens mee”, zegt Joost tegen zijn vader. “Dat klopt”, antwoordt Gerrit. “Ik heb altijd gezegd: jij beslist. Ik weet hoe vervelend het is om wel de leiding te hebben, maar geen beslissingen te mogen nemen.”

SPACEWINNER

Gerrit en Joost kleine Snuverink voor Villa Groote Schuur in Enschede, dat zij binnenkort in de verkoop doen

Gewantrouwd

Joost waardeert het vertrouwen dat zijn vader in hem had en heeft enorm. Wat spreekt hem het meest aan in zijn vader? “Hij windt er geen doekjes om. Hij is super oprecht.” Na een kleine pauze: “Ik word dan gelijk emotioneel. Wat ik heel moeilijk vind, is dat mijn vader veel gewantrouwd is in zijn leven. Door mensen om hem heen.” Gerrit: “Daar ben ik wel overheen. Dat is wel goed. Je kunt wel zeggen: hij is eerlijk. Maar ik maak ook fouten.”

Familieman

Andersom ziet vader Gerrit bij zoon Joost de oprechte interesse in mensen, waardoor hij klanten vaak ook echt voor zich weet te winnen. “Ik denk dat Joost een familieman is. Dat hij het beste met zijn vrouw en kinderen voor heeft. Dat hij trouw is naar zijn omgeving. Dat heb ik ook. We zullen niet snel mensen in de steek laten. Zakelijk? Hij kan heel snel mensen tevreden maken en op hun gemak stellen.” Joost: “Ik denk dat je gelijk hebt. Dat geldt voor heel SPACEWINNER overigens. Dat komt ook naar voren uit de customer journeys die we uitvoeren. Als we vragen waarom ze klant bij ons zijn, zeggen ze altijd: het gevoel. Persoonlijk contact is onze kracht.”

Super chaotisch

Joost is ook kritisch op zijn eigen ondernemerscapaciteiten. “Ik ben een typisch voorbeeld van iemand die te weinig aan en te veel in z’n bedrijf werkt. Ik loop soms in zeven sloten tegelijk. Ben super chaotisch en heel impulsief.” De huidige directeur van SPACEWINNER maakt zich naar eigen zeggen af en toe een beetje té druk om hoe andere bedrijven het doen. “Dat ze niet eerlijk of chique werken bijvoorbeeld. Maar ik kan het niet veranderen. Bovendien: zolang zij blijven doen wat zij doen, is dat prima voor ons, want daardoor hebben wij onze klanten.”

Bill Gates

Terwijl Gerrit de rol van coach vervult, spart Joost ook wel met bevriende ondernemers en haalt hij zijn inspiratie op ondernemersgebied bij diverse ondernemers vandaan. “Als ik spreek met succesvolle ondernemers, komt het heel snel tot de kern. Met een paar opmerkingen kunnen ze me vaak al helpen. Ik lees ook wel dingen waar ik van onder de indruk ben. En ik kan bepaalde aspecten van deze mensen wel echt waarderen en daar tegenop kijken. Maar het is niet zo dat ik Richard Branson een held vind. Maar als ik toch iemand moet noemen: Bill Gates. Hij is megasuccesvol en wijdt zijn tijd en vermogen vervolgens toe aan een betere wereld.” Na enige bedenktijd: “En Joop van den Ende. Hij is heel succesvol, maar wel bij zijn passie gebleven. Dat vind ik mooi.”

Henk Kamp en Maré Elizen

En hoe is dat bij Gerrit? “Als ik echt wat wil weten, bel ik Henk Kamp (ex-minister van Economische Zaken, red). Dat vind ik een hele integere man. Hij snapt het wel. Als het om vastgoed gaat, richtte ik me voorheen – tot hij ziek werd – vaak tot Maré Elizen, een hele aardige man en iemand die álles van vastgoed weet. Ik spreek hem momenteel iedere week wel even.”

Snoepjes uit de markt

Joost en Gerrit lijken op elkaar qua gedrag. Maar verschillen in focus en stijl zijn er ook zeker. Gerrit: “Ik vind het mooi om een pand voor 1 miljoen euro te kopen en vijf jaar later te verkopen voor 3,8 miljoen euro. Snoepjes uit de markt halen, noem ik dat.” Joost is minder met geld bezig. “Ik ben extreem gefocust op klanten goed bedienen en service verlenen. Als we dat heel goed doen en we maken de connectie met de klant, waar we heel goed in zijn, dan volgt het geld vanzelf.”

Nieuwe vestiging SPACEWINNER

Mede vanwege de andere focus van Joost heeft de familie Kleine Snuverink de vastgoedportefeuille de afgelopen jaren behoorlijk afgestoten. “Ik wil alleen nog vastgoed waarvan we ook de exploitatie doen. Panden die we zelf beheren en waar we ook een bedrijf in hebben. Zoals SPACEWINNER.” SPACEWINNER zelf staat, met een nieuwe vestiging in Deventer en de uitbreiding van mobiele storage, aan de vooravond van de volgende grote stap in het bestaan van het familiebedrijf.

Bedrijfsoverdracht

Momenteel vindt de bedrijfsoverdracht plaats, die over enkele jaren geëffectueerd zal zijn. Dan is Joost volledig eigenaar van het familiebedrijf. Gerrit trekt Joost het vel daarbij niet over de oren. “Joost mag het allemaal organiseren. Hij betaalt een eerlijke prijs. Aan hem om het bedrijf vervolgens nog verder te helpen.” Voorlopig zit zijn taak er ook nog niet op, stelt Joost. En de volgende generatie laat nog even op zich wachten. “Of ik het leuk zou vinden als een van mijn zoons in de zaak komt? Haha. Mijn vader werd te veel gestuurd door zijn vader, ik werd misschien iets te vrij gelaten. Ik zou iets meer sturing geven, maar uiteindelijk hoop ik echt dat mijn kinderen iets kiezen wat ze leuk vinden. Ongeacht geld of succes.” Gerrit: “Het moeten eerst goede, sociale mensen zijn. Geld komt later.”

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief