Gesteggel rond inlijven Simac duurt voort

 In Finance

Veldhoven – Simal beheer, het familievehikel van de familie Van Schagen en grootaandeelhouder van Simac, wil het bedrijf geheel inlijven. Simac legt Simal geen strobreed in de weg bij het inlijven.

De familie Van Schagen, grootaandeelhouder van het IT-bedrijf middels het investeringsvehikel Simal beheer, wil Simac weer van de beurs halen. In september van dit jaar berichtte Fambizz al over een bod van de familie Van Schagen op Simac, maar nog altijd is het bedrijf niet in handen van Simal beheer. Destijds bood het investeringsvehikel, dat onder leiding staat van Simac-CEO Eric van Schagen (foto) en een ander familielid, al op de aandelen die nog niet in handen waren van Simal. Uit een biedingsbericht dat Simal in november naar buiten bracht, blijkt dat het geen tegenstand hoeft te verwachten van de Raad van Commissarissen van Simac. Op de website van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) is te lezen dat Simal slimme trucs hanteert om haar belang in het bedrijf te vergroten.

Wisseltruc
Een van de trucs die Simal toepast om meer aandelen in handen te krijgen is de omzetting van preferente aandelen, die al een tijdje in het bezit zijn van Simal, naar gewone aandelen. De RvC van Simac heeft dit al goedgekeurd en naar verwachting stemmen ook de aandeelhouders in met het voorstel. Door de overheersende stemmenmacht die Simal al in  handen heeft, levert dit waarschijnlijk geen problemen meer op. Door deze wisseltruc krijgt het investeringsvehikel ineens 3,5 miljoen gewone aandelen erbij en stijgt het meerderheidsbelang van Simal meer en meer.

Kleine aandeelhouders in het gedrang
Door het verlagen van de drempel waarbij Simal haar bod kan doorzetten, komen veel kleine beleggers in de problemen. In eerste instantie waren Simac en het investeringsvehikel een drempel van 95 procent overeengekomen, maar dit gaat inmiddels niet meer door. Bij een meerderheidsbelang van 95 procent kan een investeerder normaalgesproken de overige aandeelhouders uitkopen via het gerechtshof. De kleine investeerders hebben dan de mogelijkheid te pleiten voor een hoger bod, maar doordat de drempel van 95 procent van tafel is geveegd, hebben de beleggers nog maar weinig kans van slagen.

Recommended Posts