Glastuinbouwsector in de problemen

De glastuinbouwsector heeft het moeilijk. Rob Bal van familiebedrijf RedStar waarschuwt in een interview met het FD voor een shake-out in de sector.    

De waarschuwing van Bal staat in contrast met de jarenlange miljoenensubsidies en kredieten die de sector ontving. De overfinanciering van de sector wordt teniet gedaan door de positie waarin de telers zich begeven. ’’De teler neemt van alle schakels in de keten het meeste risico door grond te kopen en te investeren in kassen, maar ontvangt te weinig voor zijn eindproduct doordat de sector traditioneel te weinig oog heeft gehad voor wat de markt wil’’, aldus Bal.

In de schappen
RedStar is een van de grootste tomatentelers van Nederland en draait nu nog winst. Enkele kleinere ondernemingen staan echter al wel aan de rand van de afgrond. De oplossing ligt volgens sommige marktkenners bij verkleining of het volledig afbreken van de productiecapaciteit. Volgens Bal zijn dat geen oplossingen die uitkomst zullen bieden voor de telers. ‘’Er is namelijk helemaal geen overproductie. Als je nu hier 30 procent afbreekt, wordt die in Zuid-Europa en Afrika weer opgebouwd. Er wordt geen tomaat weggegooid.’’ De echte aanpassingen zullen in de schappen van de supermarkten moeten plaatsvinden, zegt Bal. ‘’We moeten de consumenten beter helpen navigeren door bijvoorbeeld te laten zien welke tomaten geschikt zijn voor de soep of voor salades en de verschillen in kwaliteit duidelijk maken.’’

Initiatieven
Ook pleit Bal voor een deltaplan voor de gehele sector. In dat plan moet er aandacht zijn voor internationale kansen. Deze zijn vooral te vinden in landen als Japan en Zuid-Afrika. Deze landen zijn namelijk bezig met het ontwikkelen van grote stukken grond om het wereldwijde voedselprobleem tegen te gaan. Ten slotte vindt Bal dat de sector een samenwerking met de overheid moet aangaan.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief