Goudse stroopkoekjesfabriek krabbelt op na 9/11

Gouda – De Punselie koekjesfabriek kreeg flinke klappen na de aanslagen op 11 september 2001. Maar het familiebedrijf draait dankzij investeerders bijna weer als vanouds.

Familiebedrijf De Punselie heeft flink te lijden gehad onder de aanslagen in New York, nu alweer elf jaar geleden. De koekjesfabriek leverde voor 60 procent aan vliegtuigmaatschappijen,  wat na 9/11 ineens over was. “Vliegtuigen bleven aan de grond en sommige maatschappijen gingen failliet. Hierdoor maakten we veel verlies”, aldus Ronald Punselie, oud-eigenaar van het bedrijf uit Gouda.

Slechte timing
De timing van de aanslagen had volgens Punselie niet slechter kunnen vallen. “Als derde generatie van het familiebedrijf had ik het plan om de binnenstad van Gouda te verlaten en een grote fabriek in Friesland te bouwen. Vanuit daar zouden we onze producten voor de hele wereld maken.” Deze ontwikkeling startte Punselie al in 2000 op, waar al zijn spaargeld (1 miljoen euro) in ging zitten. “Door verlies in omzet hadden we geen buffer meer. Dat was het begin van onze ondergang.” De fabriek was in 2005 al deels verkocht aan een projectontwikkelaar toen de nieuwbouw op het laatste moment afgeblazen werd. Punselie: “In 2007 zouden we daarom verhuizen naar een oude chocoladefabriek. Na een aantal forse investeringen bleek deze locatie helaas toch niet geschikt.” Na drie jaar wachten op een bouwvergunning, die uiteindelijk niet kwam ,was het geld van het familiebedrijf op en voelde Punselie zich gedwongen faillissement aan te vragen op 1 november 2011.

Doorstart
Gelukkig wilden lokale ondernemers niet dat de fabriek zou verdwijnen. Investeerders Maria en Willem Middelburg zagen potentie in de fabriek en benaderden Punselie. “Terwijl wij veertien dagen na ons faillissement nog gewoon doorbakten, zochten we  met hen naar oplossingen”, aldus Punselie. Hij stelde echter wel enkele voorwaarden: “De productprijzen moesten omhoog zodat we een normale marge konden verdienen. Ik wilde dat er gespaard werd en ik wilde ook een positie in het bedrijf behouden.”

Het duurde een tijd voordat de informal investors er met hem uitkwamen, maar het heeft uiteindelijk wel voor een doorstart gezorgd. “We hoeven nu geen schulden meer af te lossen, we hebben een ander huurcontract en de omzet is verdubbeld”, zegt de oud-eigenaar. Daarnaast voert hij nog altijd de leiding over het bedrijf.

Pensioenopbouw
Punselie is zijn pensioenopbouw kwijt en ook de betalingskorting die Albert Heijn eist treft hem, aangezien de koekjesfabriek ook aan consumenten levert. Punselie: “Wij moeten voldoen aan de voorwaarden die de rechtbank na ons faillissement aan ons stelt. Daarom zijn we nu aan het onderhandelen met AH, en dat is moeilijk.” Maar er is ook goed nieuws voor het familiebedrijf. Op 1 november hoopt het namelijk haar informatiebezoekerscentrum te openen, zodat bezoekers een kijkje in de fabriek kunnen nemen. “En dat is natuurlijk een heel leuk vooruitzicht”, meent de oud-eigenaar.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief