Groei verwacht voor familiebedrijven

 In Finance

In tegenstelling tot andere bedrijven in de Nederlandse economie wordt er voor familiebedrijven een groei van 7 procent verwacht in 2014 en de periode daarna. 

Familiebedrijven presteren beter dan de rest van de Nederlandse economie. Dat zegt voorzitter Albert Jan Thomassen van de Vereniging Familiebedrijven Nederland. Het succes van familiebedrijven is volgens hem onder meer toe te schrijven aan meer doorzettingsvermogen en verantwoordelijkheidsgevoel. Daarbij worden er geen grote financiële risico’s genomen. Veel familiebedrijven zijn conservatief ingesteld en willen risico’s voor het personeel vermijden. Er wordt weinig gebruik gemaakt van vreemd vermogen. Hierdoor kunnen zij zich beter staande houden wanneer het slechter gaat met de economie.

Binding met regio
Een bijkomend voordeel voor de Nederlandse economie is dat familiebedrijven zich niet snel zullen verplaatsen naar lagelonenlanden. De praktijk leert dat de bedrijven vaak ‘vastzitten’ aan de plek waar ze in eerste instantie gevestigd zijn. Vaak wordt er geschokt gereageerd in de regio wanneer een toonaangevend familiebedrijf de deuren moet sluiten, zoals door de crisis een aantal maal is gebeurd.

Recommended Posts