Groene toekomst voor familiebedrijf Anker Stuy

 In Innovatie

Terwispel – Bomen in rode en bruine herfsttinten omhullen de klinkerweg als een tunnel van blaadjes. De witte brug en de 150-jarige kerk even verderop passen precies in het idyllische landschap van Terwispel. Aan de rechterkant doemt ineens een enorm pand op. Tussen de weilanden vol met koeien en schapen staat een negentiende eeuwse melkfabriek, waar verffabrikant Anker Stuy in is gevestigd.

Anker Stuy Verven produceert sinds 1946 innovatieve producten op het gebied van verf- en timmerindustrie. Dit familiebedrijf in de Friese natuur heeft niet alleen de gehele productie onder eigen dak, ze doen dit ook nog eens op een maatschappelijk verantwoorde manier.

Adriaan Stuy startte na de Tweede Wereldoorlog met de verkoop van verf als groothandel in het Friese Gorredijk. Wanneer het bedrijf drukinkt- en verffabriek ’t Anker overneemt, is Anker Stuy Verven geboren. De bedrijven bundelden hun kennis en leveren inmiddels aan meer dan veertig groothandels door heel Nederland. Vooral de duurzame watergedragen producten garanderen een lange onderhoudsvrije periode.

Nieuwe generaties
Begin jaren 90 namen Adriaans zoons het bedrijf over van hun vader, waarbij ze allebei de helft van de aandelen in handen kregen. John richt zich volledig op het commerciële aspect en broer Rob zorgt ervoor dat alles op tijd en met de juiste grondstoffen wordt geproduceerd en beheert de hele inkoop en het productieproces.

Inmiddels zijn ook beide kinderen van John actief binnen Anker Stuy Verven. Acht jaar geleden stapte Armand in het bedrijf. Hij stuurt nu de vertegenwoordigers en groothandels aan. Sinds 2010 is ook Emile werkzaam binnen het familiebedrijf. Nadat hij vier jaar in Barcelona had gewoond, meldde hij aan zijn vader de wens om het toen nog beperkte exportgedeelte verder uit te bouwen.

Duurzaamheid
Door de samenwerking met Rolsma Biobased Natuurverf produceert Anker Stuy nu ook een volledig biologisch afbreekbaar product op basis van lijnolie. Toch vindt John dat dit proces nog milieuvriendelijker kan. Emile knikt en zijn vader vertelt lachend: “Het is niet heel duurzaam om de vlasplanten in te laten vliegen vanuit Canada. Daardoor bedachten we een test: we proberen zelf vlas te verbouwen.”

Ook door gebruik te maken van elastomeren draagt het bedrijf bij aan een betere wereld. Hierbij wordt er een laag speciale verf op bijvoorbeeld piepschuim gespoten, waardoor de techniek het zo hard als staal, maar ook zo flexibel als rubber kan maken. Terwijl Emile het desbetreffende stuk piepschuim toont, legt hij uit dat elastomeren ook op metaal te gebruiken is. “Vooral in fabrieken waar gewerkt wordt met chemische stoffen is deze laag geschikt. Het beschermt als het ware het metaal waardoor vervanging minder snel noodzakelijk is.”

Dat Anker Stuy duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan, is ook te zien aan de fabrieksruimte: er ligt geen stofje of stukje plastic op de vloer. En doordat boven elke tank een afzuiger hangt, is van een chemische verfgeur ook geen sprake.

Internationalisering
Drie jaar geleden ontstond een samenwerking met de Duitse verffabriek Heidelberg. Dit familiebedrijf bestaat ook uit een vader met twee zoons. John: “Qua filosofie past dit bedrijf goed bij ons omdat we dezelfde passie delen.” Maar hierdoor kreeg ook het interne gedeelte van het bedrijf te maken met internationalisering. “Wanneer de dames van de receptie een Duitse klant aan de telefoon kregen, gooiden ze de hoorn bij wijze van spreken op de haak. Daarom kwam er een leraar Duits op bezoek. Intern moet het bedrijf ook meegroeien”, gaat hij verder.

Naast Nederland en Duitsland behoren Oostenrijk, Roemenië, Polen, Slovenië, Rusland en België ondertussen ook tot het verkoopgebied van Anker Stuy Verven. “Indonesië en Australië staan op de agenda”, vertelt Emile. “In de toekomst zien we graag hoofdkantoren in al deze landen. Op deze manier verkopen we onze producten direct aan de klant.”

Heeft uw familiebedrijf ook een bijzonder verhaal? We komen graag bij u langs voor een reportage. Mail de redactie en vertel wat uw familiebedrijf zo speciaal maakt.

Recommended Posts