Grootste schilderij Amsterdam Museum weer te zien dankzij familiebedrijf

 In Geen categorie

Het grootste schilderij van het Amsterdam Museum kan weer worden tentoongesteld. Familiebedrijf Art Collection International heeft een nieuwe lijst laten maken voor ‘De intocht van Napoleon te Amsterdam’.

Het schilderij is sinds 12 december in volledig gerestaureerde staat te zien in de Schuttersgalerij. Onlangs kreeg het werk een nieuwe lijst van maarliefst 5,5 bij 6,5 meter groot. De bouw van de lijst werd mogelijk gemaakt door de firma Art Collection International, van de gebroeders Laagwater uit Abcoude. Met de Schuttersgalerij waren de broers al bekend, hun showroom is toevalligerwijs namelijk een kopie van de Schuttersgalerij.

Lijst
De originele lijst van het werk is niet bewaard gebleven. Het Amsterdam Museum heeft daarom naar voorbeeld van schilderijen uit dezelfde periode een zogeheten ‘empirelijst’ laten maken, afgewerkt met lijmverf en bladgoud. De gebroeders Laagwater hebben vervolgens aangeboden de basis voor de lijst te laten produceren door hun Chinese leverancier, bij wijze van sponsoring van het project. Bij hun vaste leverancier konden de broers de lijst goedkoper laten vervaardigen dan in Nederland. Op deze manier wilden de broers Laagwater iets betekenen voor de schilderij- en lijstenwereld. De lijst is na aankomst in Nederland geperfectioneerd in het restauratieatelier van het Amsterdam Museum.

Historie
‘De intocht van Napoleon’ werd in 1812-1813 geschilderd door Matthieu van Bree (1773–1839). Het doek, dat groter is dan de Nachtwacht, hing eerst in het oude stadhuis van Amsterdam en het Rijksmuseum. In 1961 kwam het terecht in het depot van het Amsterdam Museum. Dat nam in 2011 het initiatief om het schilderij weer te tonen omdat het een belangrijk historisch moment verbeeldt in de geschiedenis van Amsterdam. Sinds de restauratie is het permanent te zien in de vrij toegankelijke Schuttersgalerij. Deze was tijdelijk dicht in verband met werkzaamheden maar is sinds 12 december weer open voor publiek.

Over het familiebedrijf
Art Collection International is een groothandel in lijsten en spiegels die aan de vakhandel levert. Hun klantenkring bestaat o.a. uit kunsthandelaren, meubelzaken, hotels en binnenhuisarchitecten. De gebroeders Laagwater startten dit bedrijf in 1983 in Amsterdam.

Recommended Posts