Grotere rol zakenfamilies in financiering bedrijfsleven

 In Finance

Het vermogen van welgestelde families biedt een belangrijke financieringsuitkomst voor veel mkb-ondernemingen en jonge bedrijven. Dit komt vooral door doordat traditionele financiers zich terugtrekken.

Nu de economie aantrekt zijn vermogende families in staat miljarden te mobiliseren om bedrijven aan groeikapitaal te helpen. Dit blijkt uit een artikel in het Financieele Dagblad.

Samenwerking
Ernst Groenteman, partner bij KPMG, bevestigt de opkomst van vermogende families: “Zakenfamilies zijn van nature ondernemend, durven risico’s te lopen en zijn niet gebonden aan allerlei regelgevingen”. Zo komt geld, verdiend met concerns als SHV, Blokker en Kruidvat, meer en meer beschikbaar om andere bedrijven te ondersteunen.

Niet alleen kunnen familiebedrijven in de financieringsvraag voorzien, ook zijn zij op meerdere andere vlakken een logische partner. Zo kan een mkb-onderneming of jong bedrijf nergens op zoveel begrip rekenen als bij een familie die affiniteit heeft met het zakenleven. “Zij spreken elkaars taal en hebben beiden oog voor kansen in de markt”,  stelt Susan van Koeveringe, CEO van het zeven jaar oude familiefonds BB Capital.

Ondernemend
Alhoewel menig ondernemer terug deinst om zeggenschap en winst te moeten delen met een investeerder blijkt het geld van gefortuneerde particulieren, verdiend in familiebedrijven, de hoop in bange dagen. Tjarda Molenaar, directeur van investeerdersclub NVP: “ Privéfondsen zijn bereid onder onzekere economische omstandigheden te investeren en worden niet gehinderd door regulering en kapitaaleisen waarmee institutionele beleggers te maken krijgen. Ze werken met eigen geld en hoeven alleen aan zichzelf verantwoording af te leggen.”

Recommended Posts