Gulpener meest MVO-bewuste bedrijf

De MVO Nederland Award is gewonnen door Gulpener. Zowel de publieksstemmen als het juryoordeel hebben geleid tot de overwinning van het Limburgse familiebedrijf.

Gulpener heeft de prijs gekregen voor een decennium duurzaam ondernemen op een onderscheidende manier. De bierbrouwer is de eerste geweest die alleen nog maar milieuvriendelijke grondstoffen gebruikt voor de producten.  Ook het samenwerkingsverband dat werd opgezet met lokale boeren uit de regio was baanbrekend. “Gulpener staat door haar integrale benadering van people, planet en profit model voor wat in de 21e eeuw van een bedrijf mag worden verwacht. De brouwer is een inspirerende koploper. Het bedrijf heeft door een jarenlang consistent en ambitieus beleid aangetoond dat met MVO het milieu en de samenleving erop vooruitgaan en tegelijkertijd het bedrijf sterker en veerkrachtiger wordt.” Deze toelichting gaf juryvoorzitter Jan-Peter Balkenende over de winst van Gulpener.

Activiteiten
De afspraken die Gulpener maakte met de lokale boeren komen voort uit het idee dat het vervoeren van grondstoffen onverantwoord is. Ingrediënten als gerst, rogge, spelt en hop zijn beschikbaar in de eigen regio en hoeven daarom niet geïmporteerd te worden. Tegelijkertijd worden de boeren geholpen met het duurzamer maken van hun werkwijze. Ook de energie die Gulpener gebruikt is  duurzaam opgewekt. Water is afkomstig van twee eigen bronnen en afvalwater dat overblijft na productie ondergaat een reinigingsproces zodat het kan worden hergebruikt. Aan het people-aspect van MVO werkt de brouwerij door mensen werk aan te bieden die moeite hebben op de arbeidsmarkt. Ook worden streekbewoners betrokken bij de brouwerij via verschillende activiteiten en wordt het lokale verenigingsleven door Gulpener gesteund.

MVO Nederland Award
De organisatie MVO Nederland viert dit jaar zijn 10-jarig bestaan. Dit jubileum is de reden geweest voor het in het leven roepen van de award. Het ministerie van Economische Zaken heeft de uitreiking gefinancierd. Met de prijs wordt een bedrijf erkend voor de MVO-activiteiten van het afgelopen decennium. Naast Gulpener waren onder andere DSM, Triodos bank en de tapijtfabriek Interface genomineerd.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief