Hans Biesheuvel: “CAO is achterhaald”

 In Dossier: ONL, Geen categorie

Henk Strating en Hans Biesheuvel trekken samen het land in en presenteren eind 2014 een blauwdruk voor een nieuw cao-systeem. “Het huidige landschap is achterhaald.”

Oud CNV-bestuurder Henk Strating en ONL-voorman Hans Biesheuvel hebben de handen ineen geslagen. Samen ontwikkelen ze, in overleg met werkgevers en werknemers, een nieuw cao-landschap. “Er zijn simpelweg te veel cao’s”, zegt Biesheuvel in een interview met Fambizz. “We willen een wendbare economie, met ruimte voor ondernemers. Dat strookt niet met het huidige cao-landschap.”

Flexibelere cao
Volgens beide heren zou een cao meer als raamwerk moeten fungeren voor een bepaalde bedrijfstak of sector en moet er ruimte voor maatwerk per bedrijf zijn. “De tijd dat iemand levenslang bij één bedrijf werkt, is allang voorbij”, gaat Biesheuvel verder. “Mensen werken steeds meer deeltijd en zijn flexibeler geworden. Het is dan niet logisch dat je verplicht aan een bepaald pensioen deelneemt.” Biesheuvel pleit daarom voor een systeem waarin werknemers zelf een pensioenpot samenstellen.

Komende tijd organiseren ONL en Strating een aantal cao-diners, waarvoor zij werkgevers en werknemers hebben uitgenodigd. Het eerste diner vindt donderdag 10 juli plaats.

Recommended Posts