Harense Smid gered door familiebedrijf

Oss – Familiebedrijf Harense Smit dat maandag failliet werd verklaard, maakt een doorstart. De Brabanste elektronicaketen gaat in afgeslankte vorm verder.

Maandag werd familiebedrijf Harense Smid failliet verklaard. Het bedrijf vroeg voor alle 550 medewerkers ontslag aan. Op het moment van de uitspraak was reeds bekend dat er een aantal overnamekandidaten was en dat er werd gewerkt aan een doorstart. Vandaag maakt het bedrijf bekend dat die doorstart er ook daadwerkelijk gaat komen.

Doorstart
Familiebedrijf Mikro-Electro, eigenaar van onder andere de winkelformules It’s Electronics en Mikro-Electro (26 winkels), heeft samen met de voormalige aandeelhouder van de Harense Smid een doorstart van de meeste Harense Smid winkels bewerkstelligd. Hierover is afgelopen nacht overeenstemming bereikt met curator Daan Schalken.
Dankzij de samenwerking behouden 300 mensen hun baan. Vanaf vandaag gaan al meer dan 20 winkels in Nederland vanuit de nieuwe organisatie reeds open. Jan Hoogstrate, directeur van Mikro-Electro, laat weten verheugd te zijn met de snelheid waarmee de winkels weer open kunnen gaan. “We kunnen de klanten weer helpen en de medewerkers kunnen weer aan het werk.” Beide familiebedrijven gaan wel onder hun eigen naam verder. Het huidige hoofdkantoor van de Harense Smid zal ook als hoofdkantoor voor de nieuwe organisatie gaan dienen. Ook het Service Center en de gespecialiseerde afdeling Zakelijke Markt gaan over naar de nieuwe organisatie.

Achtergrond
De Harense Smid werd in 1827 opgericht door de familie Van Schaijk. Het familiebedrijf mag zich sinds 2003 hofleverancier noemen en is daarmee de enige uit de elektronicabranche met die titel. Het bedrijf had het al langere tijd moeilijk in de huidige economische recessie en de schulden zijn opgelopen tot 10 tot 12 miljoen aan de bank, de fiscus en leveranciers. Bovendien heeft het bedrijf nog enkele duizenden bestellingen uitstaan. Voor vakbond FNV Bondgenoten kwam het faillissement niet onverwacht. Bestuurder Ron Peters had het een half jaar geleden al voorspeld. Vorig jaar sloot het familiebedrijf, dat voor het faillissement 43 Nederlandse filialen kende en drie Belgische, al 13 vestigingen in het noorden van het land. Ook werden toen 133 mensen ontslagen.

Gerelateerde berichten
Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief