Hedgefondsen kloppen aan bij vermogende families

 In Finance

Hedgefondsen proberen meer vermogende families en rijke particulieren aan zich te binden om nieuw kapitaal binnen te halen. Hiermee trachten zij hun kapitaalstroom op peil te houden.

Hoewel het beheerd vermogen van hedgefondsen wereldwijd nog altijd groeit, hebben verschillende pensioenfondsen afscheid genomen van beleggingen in hedgefondsen. Als reactie hierop, zoeken hedgefondsen hun kapitaal steeds meer bij vermogende families. Dat blijkt uit de Global Hedge Fund and Investor Survey, een jaarlijks onderzoek onder 100 hedgefondsen en 75 institutionele beleggers van EY, het voormalige Ernst & Young.

Nieuwe doelgroep
Steeds meer pensioenfondsen, die de belangrijkste doelgroep vormen van hedgefondsen, zien af van beleggingen in hedgefondsen. De voornaamste redenen hiervoor zijn dat de beloofde prestaties vaak achterblijven en dat pensioenbestuurders steeds meer twijfels hebben bij de vaak ingewikkelde beleggingen van hedgefondsen. Ook zijn de kosten hoog. Door de terugloop van deze pensioenfondsen zoeken hedgefondsen hun kapitaal in toenemende mate bij een nieuwe doelgroep: vermogende families. Zes van de tien ondervraagde managers verwachten hier kapitaalinstroom van. Om deze nieuwe doelgroep aan te kunnen boren, bieden zij de beleggers meer inspraak in de effecten waarin belegd wordt middels afzonderlijk beheerde mandaten. Ook kunnen de beleggers sneller in- en uitstappen dan voorheen.

Overige nieuwe producten
Met name de grote fondsen met meer dan acht miljard euro in beheer investeren in nieuwe producten. Voor vier van de tien ondervraagde managers van de grote fondsen hebben deze investeringen topprioriteit. Dit terwijl maar één op de vijf aangeeft de groei vooral bij bestaande klanten te zullen zoeken. Naast vermogende families wordt kapitaalinstroom tevens gezocht bij nieuwe producten zoals liquid alternatives en long-only fondsen. Deze producten hebben veel weg van de traditionele beleggingsvormen zoals index beleggingen en aandelenfondsen. Volgens Remco Bleijs, verantwoordelijk voor de hedgefondsengroep van EY in Nederland, is het niet altijd even duidelijk wat de toegevoegde waarde is van het investeren in deze nieuwe producten. “Maar de fondsen moeten het aanbod wel uitbreiden om de kapitaalinstroom op peil te houden”, aldus Bleijs in het FD.

Recommended Posts