Hermès en LVMH klagen elkaar aan

 In Finance, Privé & Vermogen

Parijs – De verhoudingen tussen Hermès en LVMH lopen hoog op. Nadat Hermès een rechtzaak tegen LVMH aanspande, maakte LVMH dinsdag bekend ook juridische stappen te ondernemen.

De wrijving tussen de bedrijven begon toen Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) in 2012 de eigenaren van Hermès onaangenaam verraste. De producent van peperdure modeaccessoires maakte bekend dat het in het geheim een belang van 17 procent van de aandelen in het Franse familiebedrijf had opgebouwd.

Vijandige overname
Nu bezit het luxeconern 22,3 procent van de aandelen en heeft het 16 procent van het stemrecht. Om een vijandige overname te voorkomen, heeft Hermès een beschermingsconstructie opgezet. Die bestaat onder andere uit een privé holding die 50,2 procent van de aandelen bezit. Daarnaast heeft het familiebedrijf 10 juli een rechtszaak tegen LVMH over aandelenhandel met voorkennis en prijsmanipulatie aangespannen.

Klacht
“Onze klacht betreft  de condities van LVMH’s acquisitie van aandelen in Hermès International”, aldus Hermès. Het bedrijf beschuldigt LVMH van insider trading, samenzwering en het manipuleren van aandeelprijzen. De rechtbank heeft de klacht doorverwezen naar het AMF, de autoriteit voor toezicht op de effectenbeurs.

Terwijl het AMF de feiten onderzoekt, spant LVMH op zijn beurt een rechtzaak tegen het Franse familiebedrijf aan wegens laster, chantage en oneerlijke competitie. “De klacht bevat ernstige en ongegronde aantijgingen over markttekortkomingen,” meent het luxeconcern. “Hermès heeft door zijn klacht in te dienen getracht de geschikte AMF kanalen te omzeilen zonder het resultaat van het officiële onderzoek af te wachten.” LVMH zegt het onderzoek van het AMF naar de beschuldigingen ‘vol vertrouwen’ af te wachten.

Recommended Posts