Het familiebedrijf achter Heinekens Apple Bandit

Heineken heeft dit voorjaar een nieuw drankje geïntroduceerd; appelcider Apple Bandit. De appels voor deze cider komen uit België, van de appelboomgaarden van familiebedrijf Stassen. Met 150 hectare appelboomgaard oogst Heineken per jaar circa anderhalf miljoen appels. Een vruchtbare samenwerking tussen twee familiebedrijven.

Familiebedrijf
Stassen is de afgelopen tachtig jaar uitgegroeid tot de grootste producent van ciders op het vasteland van Europa, aldus het Parool. Dit alles heeft door de huidige generatie, onder leiding van topman Jean-Pierre Stassen, voor elkaar gebokst. Deze vierde generatie bestaat uit drie broers en één zus. Jaarlijks produceren zij 43 miljoen liter cider. “Cider maken is een kunst, net als wijn maken. Het is zoeken naar de juiste melange van appelsappen, de juiste gisting en de juiste rijping.“

Cider voor de Nederlandse smaak
Na de overname van Heineken zijn twee van de drie broers een andere richting op gegaan, omdat zij niet geloofden in het project. Jean-Pierre Stassen bleef. Samen met Heineken creëerde het familiebedrijf de smaak van het nieuwe cidermerk voor de Nederlandse markt. Het moest geen vrouwencider worden (zoals Jillz), maar ook geen Strongbow, dat te Brits en te droog bleek voor de Nederlandse markt. “We hebben goed gekeken naar de smaakvoorkeur van de Nederlander en heel veel verschillende smaken geprobeerd. Bandit is nu afgestemd op de Nederlandse smaak met de juiste balans tussen zoet en droog.”

Familiebedrijven onder elkaar
Stassen: “Heineken respecteert die familietraditie, het is per slot van rekening zelf ook een familiebedrijf. Heineken gunt ons de tijd. Je kunt immers geen succesvolle ciders maken als je ze te snel moet introduceren.” Een van Jean-Pierre’s broers is dan ook weer terug in het bedrijf. Zijn zus is bij de administratie betrokken en zijn kinderen hebben een ciderfietsroute en -museum opgericht. En ook het negentigjarige hoofd van de familie beoordeelt de ciders nog regelmatig.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief