Het opmerkelijke succesrecept van AFAS-baas Bas van der Veldt

 In Dossier: AFAS

AFAS Software won onlangs de prestigieuze Koning Willem I prijs in de categorie grootbedrijf. Bas van der Veldt is blij met de erkenning voor onder andere de unieke manier waarop AFAS iets teruggeeft aan de maatschappij. “Nog mooier zou het zijn als meer organisaties dit gaan doen en dat wat wij doen over 10 jaar helemaal niet meer uniek is.” Dit stelt de AFAS-directeur tijdens een interview aan de Ondernemer.nl

Elke twee jaar wordt de Koning Willem I prijs uitgereikt aan een bedrijf dat durf, daadkracht, duurzaamheid, doorzettingsvermogen en goed ondernemerschap heeft getoond. Eerder ging de prijs naar bedrijven als Philips, ASML, Ahold, Heineken en FrieslandCampina. “Reusachtige bedrijven in vergelijking met ons”, zegt Van der Veldt. Het winnen van de prijs kwam voor hem dan ook als een complete verrassing. “Maar het is dé erkenning dat we goed bezig zijn.”

Juryrapport
In het juryrapport staat als volgt: ‘AFAS blinkt uit in de moderne en onconventionele omgang met klanten en andere stakeholders en levert een substantiële bijdrage aan de maatschappij.’ Het is ook deze eigenzinnige, maar succesvolle aanpak waarom Van der Veldt regelmatig als spreker wordt gevraagd. “Inspireren zit in het DNA van onze organisatie”, zegt Van der Veldt. “Niet alleen ik, maar ook onze 450 mensen willen elke dag laten zien dat het ook anders kan.”

Cijfers
‘Heel simpel’, noemt Van der Veldt zijn succesvolle groeistrategie, zijn geheimen geeft hij dan ook al jaren prijs in lezingen en in 2015 verscheen er zelfs een boek (De Sekte Uit Leusden) over de kernwaarden van AFAS. “Veel aan mijn verhaal is er niet veranderd de afgelopen 22 jaar, maar inmiddels heb ik de cijfers die mijn verhaal bekrachtigen. ”Hij noemt goed leiderschap als uitdaging voor veel bedrijven. “Vaak ontbreekt het daar in bedrijven nog aan. Door als leiding daadkracht te tonen, betrokken te zijn en het belang van medewerkers hoog in het vaandel te hebben zorg je voor een leukere organisatie.”

Het hele interview met Bas van der Veldt kunt u lezen op de Ondernemer.nl 

Recommended Posts
Barack Obama