Het rendement van familiebedrijven

 In Finance, Innovatie

Familiebedrijven besteden over het algemeen minder geld aan overnames, maar de overnames die ze doen, blijken duidelijk beter dan gemiddeld te renderen. Dat blijkt uit een studie van de Zwitserse bank Credit Suisse.

De researchafdeling van de Zwitserse bank Credit Suisse publiceerde onlangs een studie naar beursgenoteerde familiebedrijven, waarin bijna 1.000 beursgenoteerde familiebedrijven onder de loep genomen werden. De bedrijven in het onderzoek hebben een beurswaarde van ten minste een miljard dollar en familieleden bezitten ten minste 20 procent van de aandelen.

Innovatie
Een andere opvallende conclusie die uit het onderzoek naar voren komt, is dat de onderzochte familiebedrijven gemiddeld minder geld aan research & development (R&D) besteden. Dit werkt echter niet door in de rentabiliteitscijfers. Hendrik Oude Nijhuis, medeoprichter van Beterinbeleggen.nl, verklaart dit op de website van de Telegraaf als volgt: familiebedrijven mogen dan minder in R&D investeren, het geld dat hieraan besteed wordt, wordt kennelijk veel beter ingezet.

Generatieverband
Volgens de studie van de Zwitserse bank is er een generatieverband te zien in het behalen van rendement. Familiebedrijven waarbij de oprichter nog betrokken is bij de bedrijfsvoering renderen volgens de studie namelijk het best. Het extra rendement neemt af naarmate generaties opvolgen. Beursgenoteerde familiebedrijven die gerund worden door de vijfde generatie renderen nog maar half zo goed als beursgenoteerde familiebedrijven die gerund worden door de oorspronkelijke oprichter.

Het rapport over de studie is hier te lezen.

Recommended Posts