Hoe sterke waarden binnen familiebedrijven zorgen voor hoge rendementen voor investeerders

Uit gezamenlijk onderzoek van BDO, Rabobank en de ECFB is gebleken dat familiebedrijven zestien procent winstgevender en een zeven procent hogere financiële waarde hebben in vergelijking met andere ondernemingen. De prestatie van een familiebedrijf lijkt beter te zijn wanneer de directeur of voorzitter van de raad van commissarissen uit de familie komt. Familiebanden in het bestuur zorgen namelijk vaak voor hogere rendementen voor investeerders op de lange termijn. Waarom zijn deze familiewaarden belangrijk?

Identiteit en loyaliteit

Familiewaarden zijn niet in geld uit te drukken, zoals dat bij producten of personeel wel het geval kan zijn. Sterke familiewaarden in een bedrijf hebben echter als voordeel zij zorgen voor een duidelijke identiteit. Ook is het vertrouwen van leveranciers groter, waardoor zij in meerdere gevallen kunnen rekenen op medewerking en coulance in financieel zwaardere tijden. Daar komt bij dat er bij familiebedrijven vaak sprake is van een grotere loyaliteit van werknemers die zich sterk kan identificeren met het bedrijf.

Beleggers

Familiebedrijven zijn over het algemeen een veilige investering voor beleggers. Hoewel nepotisme of opvolgingsproblematiek op kunnen spelen, kennen familiebedrijven nauwelijks tegenstrijdige belangen. Ook heerst er volgens het onderzoek vaak stabiliteit en is er vaak een langetermijnvisie is binnen de organisatie. De rol van familiebedrijven in de mondiale economie is groot. Denk bijvoorbeeld aan Walmart, Heineken of L’Oréal2. Het rendement dat verwacht kan worden is hoog, alleen zal dit rendement uitgesmeerd worden over een langere periode. Als belegger met een langetermijnvisie zijn familiebedrijven interessante en stabiele organisaties om in te investeren. Daar waar niet-familiebedrijven een rendement hadden van 1,2 procent in de afgelopen tien jaar, hebben familiebedrijven een rendement van 5,6 proces. Voor de marathonlopers onder de beleggers zijn familiebedrijven dus de ideale investering.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief