Hoe verhoog je het levensgeluk van je werknemers?

Het gelukstraject bij Bowers & JACkLING om het levensgeluk van werknemers te verhogen

Werkgeluk is een steeds populairder gespreksonderwerp op de werkvloer. Gelukkige werknemers zijn productiever, presteren beter en verzuimen minder. Volgens socioloog en emeritus hoogleraar ‘Sociale condities voor menselijk geluk’ Ruut Veenhoven moeten we ons echter niet focussen op het werkgeluk, maar op het algehele levensgeluk van werknemers. “Als je plezier hebt in je leven, vind je je werk meestal ook leuker.” Met die gedachte heeft Jacco Vingerling, oprichter en CEO van arbeidsbemiddelaars van technisch personeel Bowers en JACkLING, een gelukstraject opgezet.

Ruut Veenhoven wordt ook wel de geluksprofessor genoemd. Hij is in de jaren ‘70 begonnen met zijn onderzoeken naar levensvoldoening, ook wel geluk, toen dit onderwerp nog weinig onderzocht was. Nu verzamelt hij alle onderzoeken over geluk en zet deze in The World database of Happiness. Maar wat bepaalt ons geluk eigenlijk? Veenhoven: “Erfelijkheid, omgeving en gedrag. Het is voor ongeveer een derde een kwestie van genetische aanleg, het is een beetje afhankelijk van je sociale positie en behoorlijk afhankelijk van je levensvaardigheid. Dat is je vermogen om goed met problemen om te gaan, je energie, enzovoorts.”

Arbeidsvoldoening vs. levensvoldoening

Veel werkgevers zijn gefocust op het verhogen van het werkgeluk, zeker nu er schaarste is op de arbeidsmarkt. Zij wensen personeel te behouden en personeelstevredenheid te verhogen. Volgens de geluksprofessor zet dit niet zoveel zoden aan de dijk: “Plezier in je werk maakt het leven nog leuker, maar wat eigenlijk belangrijker is: als je plezier hebt in je leven, vind je je werk meestal ook leuker. Werkgevers denken dat werknemerstevredenheid alleen te bereiken is door hun werkgeluk te verbeteren. Het blijkt echter dat productiviteit van werknemers veel meer afhangt van hun levensvoldoening dan hun arbeidsvoldoening.” Meerdere factoren in de privésferen van werknemers spelen dus een grotere rol bij het bereiken van levensgeluk. Werk is uiteindelijk maar één van de factoren die ons geluk bepalen.

Hoe werkgevers bij kunnen dragen aan het levensgeluk van werknemers

Het is in het belang van de werkgever dat medewerkers gelukkig zijn. Wanneer je als bedrijf in het geluk van je mensen investeert, heb je daar zelf ook profijt van: je krijgt productieve en gemotiveerde medewerkers. Kijk dus als werkgever niet alleen naar  geluk op de werkvloer, maar ook juist naar het leven daarbuiten wat van grote invloed is op iemands werkprestaties.

Wat kun je als werkgever dan het beste doen? Volgens de geluksprofessor is dat signaleren en hulpmiddelen aanbieden. Daar is Jacco Vingerling dus actief mee aan de slag gegaan. Hij ontwikkelde een gelukstraject met als doel om zijn werknemers binnen twee jaar tien procent gelukkiger te maken.

“Ik denk dat we als werkgevers een grote kans laten liggen door alleen op werkgeluk te focussen en niet naar de privésfeer te kijken. Met het gelukstraject willen wij een nieuwe manier van werkgeverschap neerzetten, wat past bij deze tijd. Ook zelf geloof ik echt in optimalisatie. Ik probeer eerst zelf alle testen uit en kijk dan wat het voor mij oplevert”, aldus Vingerling.

Gelukstraject

Werknemers van Bowers en JACkLING mogen vrijwillig deelnemen aan het gelukstraject. Er is een nulmeting gedaan, waarna werknemers iedere week in een app hun geluksscores invullen. Op basis van dit onderzoek maken ze een gepersonaliseerd programma die met externe experts wordt ingevuld, op basis van de kansen en hoe het bedrijf hen daarin kan voorzien. Vingerling neemt dit heel serieus. Scoren deelnemers bijvoorbeeld laag op gezondheid? Dan biedt hij hen zelfs bloedonderzoeken aan, omdat gezondheid een belangrijke factor is die bijdraagt aan ons geluk. Als werkgever wil je geen inhoudelijke inzage in de resultaten, maar wel een gemiddelde van de hele groep. Daaruit komen interessante resultaten.

Vingerling: “Qua gezondheid valt het in de bloedanalyses op dat best veel mensen vitaminetekorten hebben en dat stress meetbaar is in het bloed. Ook opvallend is dat 70% van de mensen die we getest hebben een gluten- of tarwe-intolerantie heeft, 55% lactose-intolerant is en 50% een intolerantie heeft voor suiker, zonder dat mensen zich bewust waren van klachten. Dat zijn ze nu wel en krijgen van de externe experts bijvoorbeeld supplementen voorgeschreven en voedingsadviezen. We hebben nu al medewerkers die grote verschillen ervaren in hun energiegehalte. Ze zijn frisser en worden energieker wakker. Een aantal collega’s zijn zelfs zo enthousiast dat ze hun partner of gezin ook zo’n bloedonderzoek laten doen. Het heeft dus echt meerwaarde en werkt aanstekelijk.”

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief