Hoe Warner Philips concurrent werd van zijn familiebedrijf: Philips

Goed doen én geld verdienen kan uitstekend samengaan, vertelt Warner Philips onder meer in De grote Inspiratieshow. En ja, ook over de led-lamp en het uitdagen van het grote Philips van zijn familie.

Warner is de achterkleinzoon van de legendarische Anton Philips, de man die Philips wereldwijd bekend maakte, die in de eerste helft van de vorige eeuw het bedrijf internationaal liet groeien. Warner werd ook ondernemer, maar investeert in veel meer dan lampen, huishoudelijke producten of zorginnovatie. Zijn geld gaat naar impactbedrijven.

Nest naar Google: ‘Een van de snelste successen die ik heb gehad’

Warner is managing partner bij Rubio Impact Ventures en woonde jarenlang in de VS. Daar hielp hij onder meer Leonardo DiCaprio op weg als duurzaam investeerder. En: Warner was betrokken bij Nest, dat aan Google werd verkocht voor 2,35 miljard euro. “Een van de snelste successen die ik heb gehad”.

Rubio is een ‘impact venture capital fund’ dat investeert in ondernemers die net een jaar of twee bezig zijn. “Soms zelfs korter, soms wat langer. Maar ze zijn allemaal bezig met een product of een dienst om ofwel de planeet duurzamer te maken ofwel het leven van mensen beter te maken.” Voorbeelden geeft Warner in De grote Inspiratieshow genoeg, zoals SkinVision, een detectie-app waarmee je een foto kunt maken van moedervlekken en duidelijk wordt of het een gezonde moedervlek is of misschien een ongezonde melanoom.

“Als je de juiste keuzes maakt en geduld hebt met het eindresultaat maar ongeduldig bent met de tussentijdse voortgang, dan kun je heel veel bereiken.”

Warner Philips als concurrent van ‘het grote Philips’

Dat Warner zelf al jaren bezig is met innovatie en duurzaamheid zorgde er overigens voor dat hij jaren geleden tegenover het bedrijf stond dat ook zijn achternaam draagt. Thuis bij Roelof Hemmen vertelt Warner ook daarover. Met Lemnis Lighting ging hij, samen met achterneef Frans Otten, in 2006 met de introductie van een nieuwe, superzuinige lamp de concurrentie aan met… Philips. De led-lamp.

“Wij weten uit de gesprekken die we later hebben gehad met Philips dat zij eigenlijk van plan waren om dat ergens in 2015 of zo op de markt te brengen. Philips zat wel in de led-technologie, in de kleine chipjes en zo, maar ze waren nog niet echt bezig om het als een consumentenproduct op de markt te brengen. Omdat wij dat in 2007 al hebben gedaan, heb je toch op een andere manier een impactfactor. Wij zijn gewoon gaan helpen de transitie naar led-verlichting te versnellen, omdat het een tien keer betere technologie is die negentig procent elektriciteit bespaart. De markt zat daarop te wachten, maar een Philips, Siemens/Osram en General Electric toen niet.”

Bezig zijn met technologie en duurzaamheid

Gemengde gevoelens in ‘de familie’, vertelt Warner. “Ze vonden het mooi dat er twee familietelgen waren die bezig zijn om die markt aan te jagen, bezig zijn met technologie, met duurzaamheid. Wat ze wel minder leuk vonden, is dat we in de media wel eens wat geschopt hebben, dat we Philips een beetje uitgedaagd hebben. En Philips wist niet zo goed hoe ze daarmee om moesten gaan. Want ze wilden ons niet aanvallen, ze hadden zoiets van: we gaan niet de familie aanvallen op het feit dat zij een concurrerend product in de markt zetten.”

‘Meer dan de helft van onze generatie-Philips zijn bedrijven begonnen’

“Kijk, zij zijn groot. Hebben budgetten, technologie, veel meer mensen, veel meer ervaring, ze hebben de hele distributieketen, dus ze kunnen goed voor zichzelf zorgen. In de familie hebben we er wel discussie over gehad, maar eigenlijk, als je kijkt naar de generaties bij ons, is meer dan de helft bedrijven begonnen, dus iedereen vindt het mooi als je iets nieuws doet en de gevestigde orde uitdaagt. Inclusief Philips in dit geval.” Overigens, Warner solliciteerde, nadat hij rechten had gestuurd, ooit bij Philips. Hij werd met een standaardbriefje afgewezen.

Dit artikel verscheen eerder op BusinessWise.nl

Gerelateerde berichten
Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief