Hoge erfbelasting treft Nederlandse ondernemers

 In Bedrijfsoverdracht

De Nederlandse erfbelasting zit ondernemers in Nederlandse familiebedrijven vaak in de weg. De belasting in ons land is hoger dan in omliggende landen en blijkt een obstakel voor veel ondernemers. Dat concludeert belastingadviseur Ernst & Young (EY) na onderzoek met de Universiteit van Sankt Gallen in 69 landen.

Ernst & Young onderzocht reële belastingheffing bij bedrijfsoverdrachten. Het Nederlandse nominale tarief is veertig procent heffing, effectief betalen de kinderen die een onderneming overnemen volgens de studie ongeveer 3,4 procent aan erfbelasting, afhankelijk van de totale waarde van het bedrijf.

Belasting is een obstakel
Dat lijkt gering, stelt EY, maar België uitgezonderd is het tarief in omliggende landen veel lager.Dit is belangrijk omdat er een verband is tussen de ondernemingsactiviteiten in een land en lage tarieven van de erfbelasting. Het lijkt er dus op dat een hoge erfbelasting ondernemerschap in de weg zit”, aldus de adviseur.

De nadelen voor Nederlandse bedrijven vallen en verhouding nog mee, vanwege andere fiscale faciliteiten bij de bedrijfsopvolging, maar de huidige erfbelasting zelf is volgens de adviseur aantoonbaar een doorn in het oog van veel bedrijven.

Stroomversnelling
Het aantal bedrijfsoverdrachten in Nederland zal waarschijnlijk in een stroomversnelling komen, vanwege de hoge leeftijd van de huidige directies. Naar verhouding zitten er in Nederland veel grote familiebedrijven in de top 500, namelijk twaalf stuks. Nederland staat daarmee vlak onder veel grotere landen, zoals de VS (126), China (16), Mexico (14) en Canada (13).

Recommended Posts