Horeca klaagt bierbrouwende families aan

Woerden – Koninklijke Horeca Nederland (KHN) sleept vier brouwers voor de rechter, waaronder familiebedrijven Heineken en Bavaria. De brancheorganisatie verdenkt ze van kartelvorming.

Behalve de twee familiezaken zijn ook Grolsch en het Belgische AB InBev gedagvaard. De horecabond maakt hiermee de weg vrij voor individuele ondernemers om een schadevergoeding te eisen voor de wurgcontracten die de brouwers de cafés oplegden. In 2007 stelden het Europese Hof en de Europese Commissie al dat de vier bierbrouwers van 1996 tot 1999 een kartel hebben gevormd.

Hoger beroep
“De brouwers doen niets en dat zijn we nu beu. Met een uitspraak wordt voor individuele ondernemers de mogelijkheid gecreëerd een schadevergoeding te eisen”, laat KHN’s algemeen directeur Lodewijk van Grinten weten via de website van de organisatie. De brouwers hebben de zaak jaren opgeschort door in hoger beroep te gaan. De maat blijkt nu vol. “We hebben in Nederland heel goede brouwers en ons bier is een fantastisch exportproduct, maar de relatie tussen individuele ondernemers en de brouwers is verziekt en pervers door onheus handelen van die laatste.”

Mocht de Nederlandse rechter het eens zijn met de Europese uitspraak dat er sprake is van kartelvorming, dan kunnen ondernemers zelf een vergoeding eisen bij de brouwers.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief