Familiebedrijf invloedrijk in Nederlandse economie

 In Finance

Deventer –  Van de 500 Nederlandse bedrijven met de grootste omzet zijn er maar liefst 78 een familiebedrijf. De Nederlandse economie heeft dus zeker baat bij deze bedrijven. 

De continuïteit en sterke langetermijnvisie van familiebedrijven maakt dat zij een stabiele factor vormen binnen het Nederlandse bedrijfsleven. Maar liefst 78 familiebedrijven staan gepositioneerd in de top-500 van grote Nederlandse bedrijven, gepubliceerd door Elsevier. De top-3 van deze ranglijst wordt voor het tweede jaar op rij aangevoerd door olie- en gasconcern Shell. Op gepaste afstand volgen respectievelijk oliebedrijf Vitol Holding en luchtvaart-, ruimtevaart-, en defensieconsortium EADS. De top-500, opgesteld door Elsevier, rangschikt de bedrijven op basis van de behaalde omzet in het jaar 2012 of, indien deze nog niet bekend was, de omzet over 2011.

Supermarktgigant
De snelste groeier in de top-500 is supermarktconcern en familiebedrijf Jumbo. Het bedrijf van de familie Van Eerd bezette vorig jaar nog positie nummer 80, maar is dit jaar met maar liefst 30 plekken gestegen en dringt zo de top-50 binnen. In een jaar tijd slaagde het familiebedrijf er in de omzet te verdubbelen. Mede door de overname van concurrent C1000 steeg de omzet van Jumbo tot 5,7 miljard euro in 2012.

Familiebedrijf belangrijk
Vorig jaar waren er al enkele tientallen familiebedrijven opgenomen in de top-500 van grootste bedrijven in Nederland en ook dit jaar zijn er 78 familiebedrijven opgenomen.  Evenals in 2012 zijn ook dit jaar grote familiebedrijven als Heineken en PON opgenomen in de ranglijst. Ook SHV en BCD van de familie Fentener van Vlissingen zijn weer in de bovenste regionen van de ranglijst te vinden.

Omzetontwikkeling
Ondanks dat de meeste bedrijven te kampen hebben met de economische crisis is de totaalomzet van de 500 grootste Nederlandse bedrijven gestegen. Gezamenlijk zetten de 500 bedrijven vijf procent meer om dan de vorige jaargang. De totale omzet bedraagt deze jaargang 1.777 miljard euro. Als we kijken naar het winstpercentage van bedrijven gaat het wat minder. De gezamenlijke winst bedraagt, ondanks de daling van acht procent, toch nog 62,7 miljard euro.

Recommended Posts