Huisman Equipment verkoopt achtbaanbouwer Vekoma

 In Bedrijfsoverdracht

Schiedam – Het Schiedamse familiebedrijf Huisman Equipment blijkt achtbaanbouwer Vekoma Rides van de hand te hebben gedaan. Over de reden voor de transactie wil het bedrijf niets loslaten.

De producent van zware hijs-, pijpleg- en boorapparatuur Huisman en haar verkochte dochterbedrijf Vekoma bevestigen de transactie in het Financiële Dagblad, maar willen niet toelichten wie de nieuwe eigenaar van de achtbaan- en attractiefabrikant is. Het gedeponeerde jaarverslag over 2011 van Huisman vermeldt niets over de transactie. Bij de Kamer van Koophandel is er ook niks over de verkoop te vinden. De directie van het bedrijf, dat bekend staat als mediaschuw, doet verder geen uitlatingen over details.

Speculaties
De stilgehouden transactie levert een hoop speculaties op.  Er is mogelijk een verband met nieuwe investeringen van Schiedamse familiebedrijf in een andere onderneming. Deze onderneming is actief is op het gebied van alternatieve energie en richt zich op de offshoresector. Gezien de focus van Huisman past zo’n nieuwe partner beter bij de kranenbouwer dan een achtbaanproducent. Dat de algemeen directeur van Huisman, Henk Roodenburg, wellicht samen met enkele managers van Vekoma, de achtbaanbouwer van Huisman kocht is een andere mogelijkheid. Henk heeft dan het bedrijf van zijn broer en CEO Joop Roodenburg (tevens grootaandeelhouder van Huisman Equipment) gekocht.

Gestage groei
Vekoma Rides ging in 2001 failliet, waarna het grootste deel van de inboedel werd overgenomen door Huisman. Vekoma maakte hierna met de helft van het personeel onder eigen naam een nieuwe start en beleefde de afgelopen jaren een gestage groei. Zo maakte achtbaanfabrikant in 2010 een winst van 2,3 miljoen euro op een omzet van 38,1 miljoen euro. Vekoma is vooral succesvol in China en India en is in Nederland bekend als de bouwer van de Efteling-attracties als de Python en de Flying Dutchman (foto).

Recommended Posts
Masterclass Bedrijfsovername