Iedereen wil met kerst met de familie gezellig om tafel zitten! – Gastblog

Veel bedrijven zijn familiebedrijven (69%). Sommige bestaan al generaties lang. De ene generatie stopt, de volgende stapt in. Klinkt eenvoudig, maar zo makkelijk gaat het vaak niet. Carola en Liane de Ruijter begeleiden ‘overdragers’ en ‘opvolgers’ met hun bedrijf Succesvolle Opvolging.

Carola en Liane zijn zelf zussen en weten hoe het werkt in familiebedrijven. “Vijf jaar geleden zijn we gestart”, legt Carola uit. “Liane heeft ervaring met HR en mediation, ikzelf heb eerder banen gehad in de financiële dienstverlening en heb tevens psychologie gestudeerd.” Directie-opvolgingen komen natuurlijk aan bod bij alle bedrijven, maar binnen familiebedrijven is het wezenlijk anders. De familieband zorgt voor een heel andere dynamiek. Voor de financiële en juridische overdracht kan alles worden geregeld, maar de psychologische en emotionele kant van de overdracht, waarin wij dus begeleiden, is een stuk complexer. De zachte kant van opvolging kan behoorlijk hard zijn”, aldus Liane.

Cijfers zijn stuurbaar, emoties niet
Emoties spelen een belangrijke rol binnen opvolgingsvraagstukken, maar worden vaak vergeten, zo ervaren ook de zussen De Ruijter. Het emotionele proces is voor veel families simpelweg te moeilijk om te sturen. Dit is ook één van de redenen waarom de opvolging vaak vooruit wordt geschoven. “Er zijn allemaal regels en mogelijkheden voor de wettelijke overdracht, met veel aandacht voor de cijfers. Accountants, juristen en fiscalisten staan in de rij om de overdracht te begeleiden. Is de verkoop eenmaal beklonken, dan wordt het vaak stil. Terwijl het echte werk dan pas begint”, zegt Carola. “We zien familiebedrijven waar de zoon na de overdracht weliswaar formeel de directeur is, maar waar de vader in werkelijkheid nog steeds de baas speelt. Dat geeft wrijving.”

Weg met de mantel der liefde
Bij de opvolging komen familie en bedrijf (tijdelijk) dichter bij elkaar te liggen, wat de kans op spanningen en conflicten verhoogt. Dit kun je als familie zelf niet goed begeleiden, omdat je er zelf onderdeel van uitmaakt. Iedereen heeft zijn eigen verhaal; ga dat maar eens op één lijn brengen. Dat is nu precies wat wij als neutrale partner doen. Door onze begeleiding wordt opvolging bespreekbaar en komt er een dialoog tussen de familieleden op gang. Er ontstaat meer openheid en respect, in plaats van de zaken met de mantel der liefde bedekken.” Die zorgt namelijk juist voor spanningen en conflicten. We betrekken de hele familie bij het proces, ook de moeders en de ‘koude kant’. We werken aan de verbetering van de onderlinge band, door de communicatie tussen de familieleden te bevorderen. Dit heeft altijd een grote, positieve impact op het gehele bedrijf. Als de familiedirectie onderling beter communiceert, merk je dat op de werkvloer.”

De continuïteit van het bedrijf is belangrijk, maar het bewaren van de harmonie binnen de familie ook. Liane: “Uiteindelijk is de band met je naasten belangrijker dan rijkdom. Iedereen wil tenslotte met kerst gezellig met de familie om tafel kunnen zitten”.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief