Ikea mogelijk vergunningen in India

 In Finance

Mumbai – Het Zweedse familiebedrijf Ikea krijgt mogelijk toch vergunningen om in India haar beroemde, Zweedse gehaktballetjes te verkopen. De Indiase regering wees het verzoek van de woonketen eerder af.

De inwoners van India kunnen binnenkort misschien toch genieten van de gehaktballetjes van woonketen Ikea. Hoewel de Indiase regering aanvankelijk negatief tegenover de gerechten van Ikea stond, bestaat er nu alsnog een kans dat Ikea de benodigde horecavergunningen krijgt.

Groen licht
Eerder bepaalde India dat Ikea geen restaurants in het land mag openen. Het in de  gehaktballetjes van het Zweedse bedrijf gebruikte rundvlees zou niet passen bij religieuze Hindoe-voorschriften. Het warenhuis protesteerde en sindsdien is de regering het plan aan het heroverwegen. Het economische belang weegt daarbij zwaar. De investering die Ikea wil doen, ter waarde van 1,5 miljard dollar, zou de grootste investering door een buitenlands bedrijf in India tot nu toe zijn. Volgens Anand Sharma, de Indiase minister van handel, zouden Indiase autoriteiten nu een “goedwillende kijk” hebben op het verzoek van Ikea om restaurants in India te vestigen. Hij laat weten dat het familiebedrijf dan ook haar wereldwijde verkoopmodel niet hoeft te veranderen.

Eerdere moeilijkheden
In juni 2012 gaf Ikea aan in eerste instantie zeshonderd miljoen dollar te willen investeren in Ikea-vestigingen in India. Het plan van het familiebedrijf kon echter meteen al op moeilijkheden rekenen. India, het meest bureaucratische land in Azië, legde Ikea steeds meer regels op. Zo mocht Ikea in eerste instantie alleen naar India komen, als het bedrijf ervoor zorgde dat minstens dertig procent van de leveranciers kleine en middelgrote Indiase ondernemingen zijn. Later trok de regering deze eis weer in.

Familiebedrijf
De Zweed Ingvar Kamprad richtte in 1943 op zeventienjarige leeftijd Ikea op. Hij is inmiddels geen CEO meer, maar heeft nog wel een raadgevende functie binnen het bedrijf. Zijn drie zoons zijn ook allemaal werkzaam in het familiebedrijf. Momenteel zijn er in bijna veertig landen vestigingen van het woonwarenhuis.

Recommended Posts