IKEA-oprichter legt functies neer

 In Bestuur & Personeel

Ingvar Kamprad, oprichter van het Zweedse meubelbedrijf IKEA, heeft eind vorig jaar al zijn formele functies neergelegd bij het familiebedrijf. 

Kamprad (1926) bekleedde sinds 1943 meerdere bestuursfuncties bij IKEA. Het terugtreden van de oprichter wordt gezien als de volgende stap bij het overdragen van het familiebedrijf aan de volgende generatie. In de afgelopen tien jaar droeg Kamprad, een van de meest vermogende mannen van Europa (geschat vermogen tussen de 32 en 39 miljard euro), al steeds meer verantwoordelijkheden over aan zijn drie zoons.

Dyslexie
Het feit dat Kamprad kampte met dyslexie heeft een grote invloed gehad op de interne processen van IKEA. Omdat hij moeite had met het onthouden van de voorraadcode voorzag hij alle meubelen van een naam.

Nazi-sympathisant
Kamprad verzamelde in zijn jeugd geld in voor de New Swedish Goverment. Dit was een fascistische anti-Joodse partij die wegliep met het Zweeds Nationalisme. Toen dit bekend werd gemaakt in 1994 gaf Kamprad aan dat dit de grootste fout in zijn leven was geweest en hierop bood hij tevens publiekelijk zijn excuses aan. Bij de opening van de IKEA-winkels in Israël stuitte het bedrijf desalniettemin op protest in het land. Nu is IKEA een van de weinige winkelketens die aanwezig is in de Moslim-landen én Israël.

Aantal winkels
IKEA heeft op dit moment 280 vestigingen, verdeeld over 41 landen. Hier biedt het familiebedrijf werkgelegenheid aan 127.000 medewerkers.  In Nederland heeft het bedrijf een twaalftal filialen. IKEA genereert wereldwijd jaarlijks een omzet van 24,7 miljard euro.

Recommended Posts