In de bres tegen UBO-register

VNO-NCW en MKB Nederland verzetten zich tegen de richtlijn die familiebedrijven verplicht hun grootaandeelhouders in te schrijven in een openbaar register.

In een openbare brief aan minister Kamp van Economische Zaken en minister van der Steur van Veiligheid en Justitie vragen de voorzitters van de ondernemersverenigingen om maatregelen.

Op 20 mei heeft het Europees Parlement een nieuwe richtlijn aangenomen die witwaspraktijken moet tegengaan. Onderdeel hiervan is het UBO-register, waar alle natuurlijke personen met een belang van 25 procent of meer in een bedrijf zich verplicht moeten laten registreren. Het register zou moeten helpen om mogelijke gevallen van witwaspraktijken, corruptie, fraude en financiering van terrorisme aan het licht te brengen.

Gevoelig
In de brief aan de ministers vragen Hans de Boer, voorzitter VNO-NCW, en Michaël van Straalen, voorzitter MKB-Nederland, het kabinet om terughoudend te werk te gaan bij de implementatie van het register. Met name bij familiebedrijven zou het register volgens hen tot grote bezwaren leiden. “Deze bedrijven vrezen voor de persoonlijke veiligheid van familieleden (kidnapping), chantage en ongewenste vermelding op miljonairslijstjes”, luidt het in de brief. “Deze gevoelens van onveiligheid leiden ertoe dat vestiging in het buitenland wordt overwogen. Dat is ongewenst. Familiebedrijven zijn van groot belang voor de Nederlandse economie en dienen voor Nederland behouden te blijven.”

Keuze
Het Europees Parlement geeft de lidstaten zelf de keuze het register openbaar te maken of afgeschermd te houden. De voorzitters vragen de ministers voor de laatste optie te kiezen, indien mensen op de lijst het risico lopen op oplichting, ontvoering, chantage, geweld of intimidatie.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief