In welke gemeenten schort het aan familiebedrijven?

 In Bestuur & Personeel

Familiebedrijven zijn de motor van de agrarische sector in Nederland. Door hun langetermijnvisie zijn ze tevens beter bestand tegen financiële tegenslagen. In welke gemeenten is er een tekort aan familiebedrijven? De Top 5 van Boerenbusiness.nl, samengesteld door het CBS, laat zien in welke regio’s de minste agrarische familiebedrijven zijn.

Verrassend is dat familiebedrijven in vrijwel alle regio’s goed zijn vertegenwoordigd. De Noord-Hollandse gemeente Uithoorn heeft de minste familiale ondernemingen. Toch is ook daar nog meer dan de helft van de organisaties een familiebedrijf.

Ook de tweede plaats gaat naar een gemeente in Noord-Holland, namelijk Aalsmeer. Een gedeelde derde plaats is voorbehouden aan de gemeenten Nijmegen in Gelderland en Lansingerland in Zuid-Holland. In beide gemeenten is 62 procent een familiebedrijf. Enig puntje van verschil is het aantal ondernemingen dat er is gevestigd.

Top 5

Gemeenten Totaal Familiebedrijf
Uithoorn 88 51
Aalsmeer 79 48
Nijmegen 29 18
Lansingerland 205 128
Den Helder 37 25

Ook de vierde plaats wordt gedeeld door twee gemeenten. Zowel in het Noord-Hollandse Den Helder als in het Zuid-Hollandse Barendrecht is 68 procent van de organisaties een familiebedrijf. Opnieuw gaat het hier om relatief kleine gemeenten.

Nieuwsgierig geworden naar het aantal gemeenten waar elke onderneming een familiebedrijf is? Dat zijn er maar liefst vijftien. In nog eens zeventien gemeenten is 99 procent een familiebedrijf. Daarmee kan met recht gezegd worden dat deze vorm van bedrijfsvoering in Nederland nog altijd de kroon spant.

Recommended Posts