Informeel management is stille kracht van familiebedrijven 

Een van de krachten van familiebedrijven? Informeel management. Dat blijkt uit het nieuwe boek ‘Stille kracht, familiebedrijven over de waarde van (in)formele managementpraktijken’ van BDO Accountants & Adviseurs.  “Het informele karakter van familiebedrijven, groot en klein, is de reden dat familiebedrijven doorgaans beter presteren dan niet-familiebedrijven”, zegt Joost Vat, partner bij BDO en specialist op het gebied van familiebedrijven.

In het boek wordt de lezer een kijkje in de keuken gegund bij zes gerenommeerde familiebedrijven als Koninklijke Nooteboom Group en Ten Brinke. De families leggen uit hoe zij bewust gebruik maken van de kracht van informeel management.

Informeel management is beter voor innovatie

Het boek is een verdieping op het onderzoek dat Erasmus Centre for Family Business (ECFB) afgelopen jaar uitvoerde in samenwerking met BDO en Rabobank. Voor de studie analyseerde het ECFB, onder leiding van prof. dr. Pursey Heugens, gegevens van 835 Nederlandse ondernemingen (familiebedrijven en niet-familiebedrijven). Uit het onderzoek bleek dat familiebedrijven door de inzet van informele managementtechnieken gemiddeld beter scoren op innovatie, productiviteit en financiële prestaties dan vergelijkbare bedrijven waar geen familie aan het roer staat. Met deze niet-vastgelegde gewoonten en gedragsregels, waarbij managers ook besluiten nemen vanuit intuïtie en ervaring, hebben familiebedrijven een ongekend concurrentiemiddel in handen.

In het boek lees je naast de conclusies van dat onderzoek, ook inspirerende verhalen uit de praktijk en de zeven belangrijkste tips om als familiebedrijf te scoren met informeel management. 

Ook het boek aanvragen? Dat kan op www.bdo.nl/familiebedrijvenboek

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief