ING stopt met financiering familiebedrijf Brova

Slecht nieuws voor familiebedrijf Brova. De modeketen, die een geschiedenis van meer dan 100 jaar kent, moet het vanaf nu zonder financiële steun van huisbank ING doen.

Brova, moederbedrijf van Purdey en HoutBrox, verkeert al tijden in zwaar weer. Zo is de organisatie al acht jaar ondergebracht bij Bijzonder Beheer van de bank. In 2013 werd een verlies van 1,3 miljoen euro verwacht, maar dat werd uiteindelijk 2,6 miljoen. Ook in 2014 maakte het bedrijf meer verlies dan voorspeld: het verschil was ruim 1,6 miljoen euro. Uiteindelijk bood ING Brova de helpende hand en verlengde de bank het contract tot eind 2015, al dan niet op basis van een meer beperkte lening.

Stekker uit financiering
Omdat de financiële toekomst nog altijd niet rooskleurig lijkt, stopt ING nu met het verschaffen van krediet aan de onderneming, zo schrijft het FD. Brova probeerde het tij nog te keren via de rechter, maar tevergeefs: afgelopen week stelde het Hof in Den Bosch ING in het gelijk. ‘Van een bank kan alleen worden verwacht dat zij een levensvatbare vennootschap financiert’, zo luidt het vonnis.

Toch houdt Brova hoop. “We werken aan een oplossing voor een herfinanciering,” meldt directeur Martin Duthler. Hij acht de kans groot dat het bedrijf daarin slaagt, gezien de forse reorganisatie vorig jaar. “En u ziet in de winkels dat er nog grote voorraden liggen.”

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief