Initiatief voor tijdig betalen MKB

Een aantal grote bedrijven gaat leveranciers uit het midden- en kleinbedrijf, waaronder veel familiebedrijven, sneller betalen. Dat hebben enkele grote bedrijven beloofd in een verklaring die ze hebben ondertekend. Dat zal de financiële onzekerheid van veel kleine bedrijven verkleinen.

Met het initiatief Betaalme.nu hopen Heineken, Randstad, Friesland Campina en Jumbo ook andere grootbedrijven te inspireren om de facturen van bedrijven in het MKB sneller te betalen, zodat het de standaard wordt om een factuur binnen de wettelijke termijn van dertig dagen te betalen.

Grootbedrijf versus MKB
Hiermee komen de concerns tegemoet aan de ergernis onder veel van de ondernemers uit het MKB, die vaak te lang moeten wachten op hun geld. Een aantal grootbedrijven rekte de uitstaande betalingstermijnen bij MKB-bedrijven op, wat andere grootbedrijven op ideeën bracht. Vooral veel kleine bedrijven konden daardoor fluiten naar hun geld. Het is immers lastig om je als MKB’er hard te maken tegen een opdrachtgever.

Beter beboeten
Dit initiatief is een mooi begin, maar sommige ondernemers vinden deze belofte niet volstaan. Hans Biesheuvel, initiatiefnemer van ONL voor Ondernemers, pleit voor aanscherping van de wetgeving. Hij wil dat grootbedrijven worden beboet wanneer ze te laat zijn met het uitbetalen van het MKB. “De vraag is of Betaalme.nu op termijn gaat werken. Door ook wettelijk de positie van het kleinbedrijf te versterken, komen gezonde verhoudingen nog meer in zicht.”

De verklaring van de initiatiefnemers wordt ondersteund door het ministerie van Economische Zaken. Op de website van Betaalme.nu laten grootbedrijven zien welke betalingsvoorschriften bij hun bedrijf gelden, zodat daar geen misverstanden meer over ontstaan.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief