Innovatie in MKB trekt weer aan

 In Innovatie

Zoetermeer – Het aantal innovatieve mkb-bedrijven, waaronder veel familiebedrijven, is in 2012 flink gestegen. Dat na een scherpe daling van het aantal innovatieve bedrijven in 2011.

Het aantal innovatieve bedrijven, waaronder veel familiebedrijven, is gestegen en ligt in 2012 op het hoogste niveau in de afgelopen vijf jaar. Het is echter nog altijd lager dan in de periode 2002-2007. Dat blijkt uit onderzoek van Panteia naar innovatie in het MKB.

Innovativiteit
In het onderzoek is gekeken naar het aantal bedrijven dat in de afgelopen drie jaar product- en/of procesinnovaties hebben doorgevoerd. Zowel in het midden- als het kleinbedrijf is de innovativiteit in 2012 toegenomen. Bedrijven in de industrie, groothandel en communicatie zijn het meest innovatief in 2012. Gelet op de innovatieve activiteiten is er vooral sprake van een sterke stijging van het aantal bedrijven dat samenwerking om vernieuwingen te ontwikkelen.

Toekomstverwachting
In tijden waarin de economische groei tegenvalt, denken ondernemers duidelijk minder aan innovatie uit te geven dan in tijden van sterke economische groei. Voor het nieuwe jaar is de verwachting dat de uitgaven aan innovatie nog wat hoger liggen dan voor dit jaar. Vooral in de sectoren chemie, de metaal, retail en de financiële dienstverlening verwacht men een sterke toename van de uitgaven aan innovatie. In de bouw en de horeca zijn de vooruitzichten troebel.

Recommended Posts