Inspirerend familiebedrijf in het Algemeen Dagblad: Van Opdorp Transportgroep

Van Opdorp

Het transportbedrijf van je terminaal zieke vader overnemen en het bedrijf in de dertien jaar die daarop volgen fors uitbreiden. Zonder enige twijfel een monsterklus, maar Manon van Opdorp (40) heeft het samen met haar collega’s voor elkaar gekregen. In het Algemeen Dagblad verscheen recentelijk haar inspirerende ondernemers- en levensverhaal.

Ga er maar aan staan: je vader, waar je ontzettend van houdt en die als derde generatie een prachtig familiebedrijf heeft, wordt ongeneeslijk ziek. Als 28-jarige jongedame neem je vervolgens het transportbedrijf van hem over en word je plotseling eigenaar van het familiebedrijf, binnen een sector die door mannen wordt gedomineerd.

In het Algemeen Dagblad vertelt Manon van Opdorp (40), eigenaar van Van Opdorp Transportgroep, over hoe haar dit alles is vergaan. Na dertien jaar het gaspedaal vol in te hebben gedrukt, doet ze volgend jaar tijdelijk een stapje terug. Die kans ís er, omdat er in de persoon van Wesley van Hoeijen een geschikte algemeen directeur op haar pad is gekomen. “Wesley deelt mijn normen en waarden en visie op het bedrijf en ik kan de zaak tijdens mijn sabbatical met een gerust hart aan hem overlaten”, aldus Van Opdorp in gesprek met het Algemeen Dagblad.

Manon van Opdorp: topvrouw in mannenwereld

De afgelopen jaren sprak Fambizz met verschillende topvrouwen in het bedrijfsleven. Neem bijvoorbeeld Zakenvrouw van het Jaar 2017 Elske Doets van Doets Reizen. Grappige overeenkomst: net als Elske Doets werd Manon Van Opdorp ook op haar 28ste eigenaar van het familiebedrijf. Naast jong ook nog eens in een wereld waarbinnen het aandeel mannen fors is. Uitdagend, zo geeft ze zelf aan. “In de begintijd werd ik door personeel en klanten misschien niet voor vol aangezien, maar dat heb ik door hard werken echt wel goedgemaakt.”

Ook haar manier van zaken doen zal eraan bij hebben gedragen dat ze uiteindelijk haar weg heeft weten te vinden, als een vrouwelijke bedrijfseigenaar in de transportwereld. “In gesprekken of onderhandelingen ben ik hard op de inhoud. Maar ik ben wel zachter op de vorm: dus hoe ik de boodschap breng. Dat werkt voor mij”, zo geeft Van Opdorp aan.

Tijd voor sabbatical

Naast eigenaar van Opdorp Transportgroep is Manon van Opdorp ook moeder van een dochtertje, Julie. Na dertien jaar vol gas geven, neemt Van Opdorp aankomend jaar een sabbatical, om zich te bezinnen én met haar dochter op reis te gaan door Europa. “Julie hoeft nog niet naar school, dus nú kan het. Ik wil met haar reizen, dingen beleven, herinneringen maken”, legt Van Opdorp uit. Maar ze gunt zichzelf ook de tijd: om terug te kijken én ook een blik richting de toekomst te werpen. “Ik kom terug, het bedrijf is mijn tweede thuis, het transport zit in mijn genen. Maar in welke functie dat zal zijn, daar heb ik een jaar de tijd voor om over na te denken.”

Welke stempel Manon van Opdorp heeft gedrukt op het familiebedrijf? En hoe rol als moeder valt te combineren met het ondernemerschap? Dat lees je in het volledige stuk, op de website van het Algemeen Dagblad, geschreven door Sheila van Doorsselaer.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief