Invloed familiebedrijf duidelijk zichtbaar in Quote 500

 In Finance

Amsterdam – De rijkste mensen van Nederland zijn het afgelopen jaar opnieuw rijker geworden. Een groot deel van Nederlands rijkste personen en families komt voort uit een familiebedrijf.

De allerrijksten van Nederland zagen hun vermogen dit jaar met iets meer dan zes procent toenemen. Waar het gezamenlijk vermogen van de Quote 500 in 2012 nog op 106,5 miljard euro lag, is dit in 2013 gestegen tot 113,1 miljard euro. De gunstige beurskoersen zijn hier mede verantwoordelijk voor.  Van de top-5 rijkste personen, zijn er vier afkomstig uit een familiebedrijf. Wat betreft de vijf rijkste families is dit niet anders. Hier komen vier families voort uit een familiebedrijf. Dit blijkt uit de Quote 500 die op 13 november verschijnt.

Vermogende families
De nummer vijf in de top-5 van rijkste families is misschien wel de bekendste familie van Nederland: de familie Van Oranje-Nassau. Zij hebben een geschat vermogen van 900 miljoen euro. De familie Van Oranje-Nassau is meteen de enige familie die geen banden heeft met een familiebedrijf. Nummer vier in de top-5 van rijkste families is de familie Dreesman (V&D), gevolgd door de familie De Rijcke (Kruidvat) en de familie Van der Vorm (HAL Trust). Zij hebben respectievelijk een vermogen van 1,6 miljard euro, 1,9 miljard euro en 5,1 miljard euro. De nummer één positie, ingenomen door de familie Brenninkmeijer van C&A, heeft een straatlengte voorsprong op de overige families uit de top-5. Hun vermogen bedraagt maar liefst 23 miljard euro.

Rijkste Nederlanders
Vier van de vijf rijkste Nederlanders hebben een link met familiebedrijven. Zo wordt de Quote 500 in 2013, evenals in 2012, aangevoerd door de dochter van Heineken oprichter Freddy Heineken. Charlene de Carvalho-Heineken heeft een vermogen van 7,2 miljard euro. Ten opzichte van het voorgaande jaar is haar vermogen met bijna twee miljard gestegen. De enige persoon die niet afkomstig is uit een familiebedrijf is John de Mol. Hij bezet de vierde positie op de ranglijst en heeft een vermogen van twee miljard euro. De top-5 wordt gecompleteerd door Wijnand Pon (PON Holding) met een vermogen van twee miljard euro, Dik Wessels (VolkerWessels) met een vermogen van 2,1 miljard euro en Frits Goldschmeding (Randstad uitzendbureau). Goldschmeding zag zijn omzet het afgelopen jaar bijna verdubbelen tot drie miljard euro.

Recommended Posts