John Fentener van Vlissingen: “Mijn vader stond altijd achter me”

John Fentener van Vlissingen is niet alleen één van de iconen uit het Nederlandse bedrijfsleven, hij is ook voorvechter van familiebedrijven. “De samenwerking met mijn broers verliep heel prettig. We gingen één keer in de zoveel tijd naar de kroeg in de omgeving van kantoor. Per toerbeurt betaalden we de drankjes.”

Familiebedrijven dragen voor meer dan de helft bij aan het bruto nationaal product”, zo vertelt John Fentener van Vlissingen in een interview met Fambizz. “Ze zijn de ruggengraat van de economie.” Fentener van Vlissingen benadrukt dat de werkgelegenheid niet zozeer komt van multinationals als Shell en Unilever, waar het in de media veelal over gaat. “Die richten zich steeds meer op het buitenland en creëren dus geen werkgelegenheid in Nederland. Nee, we moeten het hebben van de familiebedrijven, daar zit de groei voor ons land.”

Angela Merkel
De overheid zou zich volgens Fentener van Vlissingen dan ook meer op familiebedrijven moeten richten in haar beleid. Nederland kan volgens hem veel leren van het buitenland. In de VS staan familiebedrijven op een voetstuk, maar ook in Duitsland krijgen zij veel meer aandacht dan hier in Nederland. “Neem Angela Merkel, die spreekt zelf op allerlei evenementen die met familiebedrijven te maken hebben.” De VS kent bijvoorbeeld een stimuleringsfonds voor startende ondernemers. “Dat werkt uitstekend. Driekwart van de starters wordt succesvol, zo blijkt. Zij betalen straks BTW en vennootschapsbelasting en nemen vervolgens mensen in dienst.”

Benieuwd naar het volledige interview met John Fentener van Vlissingen? Je leest het vanaf 28 maart in de Fambizz Post; de printeditie van Fambizz die gedistribueerd wordt via ondernemersmagazine Brookz.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief