Kabinet-Rutte krijgt krappe onvoldoende

 In Bestuur & Personeel, Dossier: ONL

Ondernemers zijn niet bijzonder positief over wat het kabinet-Rutte 2 in het tweede regeringsjaar voor ze heeft bereikt. Met een 5,4 als rapportcijfer krijgt het regeringsteam extra huiswerk mee. 

Uit een enquete van TNS Nipo, uitgevoerd in samenwerking met het FD onder een populatie van ruim duizend mkb-ondernemers en zzp’ers, blijkt dat ondernemers niet bijzonder onder de indruk zijn van de prestaties van het kabinet van minister-president Mark Rutte. Deze ondernemers, waaronder veel familiebedrijven, geven het kabinet het rapportcijfer 5,4. Rutte en co zouden vooral veel te weinig voor ze doen om de economische groei en werkgelegenheid te bevorderen. Wel zijn zij positief over verschillende maatregelen, zoals de tijdelijke verlaging van het btw-tarief voor verbouwing en renovatie. “Een echte crisismaatregel die bedrijven in de bouwsector tot 2015 moet steunen”, schrijft het FD.

Verdeeldheid over ontslagrecht
De bonusbeperkende maatregelen tegen banken kunnen, opvallend genoeg, op brede ondersteuning van ondernemers rekenen. Daarentegen ziet 71 procent van de ondervraagden niks in een verplichting om arbeidsgehandicapten aan te nemen. Ook de beperking van belastingvrij pensioensparen en bezuinigingen op thuiszorg zijn weinig populaire maatregelen. Het versoepelde ontslagrecht zorgt voor verdeeldheid; horecaondernemers zijn hier positief over, maar ondernemers in de industrie juist niet. Gemeten naar de politieke kleur van bewindslieden is er het meeste vertrouwen in vertegenwoordigers van de PvdA. Teleurstelling overheerst als er gevraagd wordt naar bewindslieden met een VVD-lidmaatschap, omdat juist deze partij zich als ondernemerspartij profileert maar daar in de praktijk niet naar handelt.

Recommended Posts