Kassenbouwer Kubo sleept miljoenenopdracht binnen

 In Geen categorie

Het familiebedrijf Kubo uit Westland heeft een miljoenenopdracht uit China binnengesleept. De kassenbouwer gaat voor fruitsapfabrikant Haisheng een moderne tuinbouwkas bouwen waarin tomaten worden geteeld. Hiermee haalt de Westlandse onderneming veertien miljoen euro binnen.

Twaalf voetbalvelden
Haisheng heeft meer dan 2000 werknemers en exporteert jaarlijks voor circa 176,3 miljoen euro aan sappen. De Chinezen hebben een Ultra Clima-kas besteld, die Kubo zelf heeft ontwikkeld. De kas van twaalf hectare – zo’n twaalf voetbalvelden – is volledig afgesloten, waardoor minder bestrijdingsmiddelen nodig zijn en minder plantenziekten ontstaan. Ook is de kas energiezuinig.

Doorbraak
De verkoop van de kas liep in China en Nederland nog geen storm. Terwijl er in Nederland slechts één exemplaar is verkocht en in China geen, zijn er elders in Azië wel kassen aan de man gebracht. Wouter Kuiper, eigenaar van Kubo, spreekt met deze opdracht dan ook van een ‘doorbraak’, aldus het Financieele Dagblad.  De bouw van de kas wordt in Nederland voorbereid, waarna de materialen naar China worden verscheept. Hier bouwen lokale bouwvakkers de kas onder supervisie van een Nederlandse aannemer.

Oman
Naast de Chinese tomatenkas boekte Kubo afgelopen maand nog meer succes. In Oman gaat het familiebedrijf een zonnekascomplex bouwen voor een olieconcern. Deze kas moet uit zonne-energie stoom opwekken die gebruikt wordt om olie te winnen in de woestijn. Het kassencomplex wordt 190 hectare groot en moet in 2018 klaar zijn.

Recommended Posts