Kleine aannemers profiteren niet van herstel bouw

 In Finance

Kleine aannemers, waaronder veel familiebedrijven, profiteren nog niet van het herstel van de bouwsector. Aannemersfederatie Bouw & Infra Nederland waarschuwt dat als deze kleine bedrijven blijven worstelen, de hele sector afgeremd kan worden.

Het voornaamste probleem is dat er geen middelen in kas zijn om te investeren. Dat komt door de crisis. “Het vet is compleet van de botten. Bedrijven beschikken daardoor niet meer over werkkapitaal, waardoor zelfs de meest elementaire investeringen uitblijven”, aldus Henk Klein Poelhuis, de voorzitter van de aannemersfederatie in De Telegraaf.

Banken schuwen kredieten bouw
De investeringen van kleine aannemers zouden dan ook gezakt zijn naar een historisch dieptepunt, zo stelt de aannemersfederatie Bouw & Infra Nederland. Klein Poelhuis: “Lage omzetten en dito rendementen zetten ook nu nog een flinke rem op de investeringen, waardoor bedrijven zich vooral beperken tot de aanschaf van machines en gereedschappen. Terwijl de beroepsgroep in hoog tempo vergrijst, is er geen geld meer om mensen op te leiden.”

Niet alleen de economische crisis is debet aan het gebrek aan investeringen: “Bij banken heeft de bouwsector nog altijd een negatieve aantekening. Dat wil zeggen dat een financiering aanvragen vrijwel onmogelijk is, of anders toch wel peperduur”, stelt Klein Poelhuis.

Eerder dit jaar publiceerde Fambizz een overzicht van zeven alternatieve vormen van financiering voor het MKB.

Recommended Posts