Klok familiebedrijf Eijsbouts hangt in Notre Dame

Asten – De Nederlandse klokkengieterij Koninklijke Eijsbouts heeft gisteren een klok naar Parijs vervoerd. De grote klok wordt gevestigd in de kenmerkende torens van de Notre Dame.

Familiebedrijf Koninklijke Eijsbouts heeft een klok gegoten voor één van de bekendste kerken ter wereld: de Notre Dame. De klokken van de Notre Dame zijn namelijk aan vervanging toe. Eijsbouts is verantwoordelijk voor het maken van de grootste kok van de kerk. De klok, genaamd Maria, weegt ongeveer zeven ton en heeft een doorsnede van twee meter. Maria komt te hangen naast Emmanuel en is te zien in de zuidtoren, die toegankelijk is voor bezoekers. Op 23 maart luiden de klokken voor het eerst.

De opdracht
In augustus van 2011 werd directeur Joost Eijsbouts benaderd door een adviseur van het Franse ministerie met de vraag om mee te denken over de plannen voor de nieuwe klokken. Het proces van ontwerpen en gieten tot het stemmen van de klok heeft ongeveer een jaar in beslag genomen. Adjunct-directeur Joep van Brussel is trots op het feit dat de klok wordt bewonderd door miljoenen bezoekers. De naamsbekendheid van Eijsbouts is door alle media-aandacht erg vergroot. “Dat gaan we vast terug zien in het aantal opdrachten.”

Familiebedrijf
Koninklijke Eijsbouts is opgericht in 1827 door Bonaventure Eijsbouts in Asten. Het familiebedrijf is uitgegroeid tot de grootste klokkengieterij van de wereld. Directeur Joost Eijsbouts is het achterachterkleinkind van Bonaventure. Behalve Joost Eijsbouts zijn er nog meerdere familieleden in het bedrijf werkzaam “Wij staan in Asten bekend als een hecht familiebedrijf”, aldus Van Brussel..

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief