KlokGroep: een moderne werkgever met traditionele familiewaarden

Onlangs publiceerde BDO Accountants & Adviseurs, in samenwerking met de Rabobank, het onderzoek van het Erasmus Centre for Family Business naar het werkgeverschap van familiebedrijven. Maar hoe werkt dat eigenlijk in de praktijk: een moderne werkgever zijn, én tegelijk de traditionele waarden van het familiebedrijf in ere houden? KlokGroep uit Nijmegen vertelt u graag hoe zij dat doen. Met een bloeiende onderneming als resultaat.

Het was de opa van algemeen directeur Ton van de Klok die in 1922 bij zijn huis in Druten zijn eigen aannemersbedrijf oprichtte. Johan van de Klok was een echte vakman. Na verloop van tijd overleed een van de zonen, twee anderen werden door de vader van Ton, en zoon van Johan, uitgekocht. Onder leiding van de derde generatie breidde KlokHolding vanaf de jaren negentig haar portefeuille uit. Ton en commercieel directeur Fons van de Klok vormen nu de directie, samen met enkele directieleden ‘van buiten’. “Een echt familiebedrijf. Maar wel een bedrijf dat heel bewust openstaat voor ideeën van buitenaf”, vertelt Ton van de Klok in een interview over hun werkgeverschap.

Opleiding en ontwikkeling

Van de Klok koestert het authentieke van zijn familiebedrijf, en tegelijkertijd reflecteert hij heel duidelijk op hoe zijn bedrijf een goede werkgever kan zijn. Zo bestaat er sinds een jaar of zes de KlokSchool, een interne academie, zo valt te lezen in hetzelfde interview. “Als we onze mensen goed opleiden, hebben wij betere werknemers, en krijgen zij meer kansen om te groeien en door te stromen”, aldus Van de Klok. De keerzijde is natuurlijk dat goed getraind personeel ook interessant kan zijn voor de concurrentie. Maar dat er soms werknemers vertrekken om hun carrière elders voort te zetten, vindt algemeen directeur Ton van de Klok niet zo erg. “Wij hoeven niet iedereen vast te houden. Een baan voor het leven, dat is niet meer van deze tijd.”

KlokGroep wil ook op andere vlakken een werkgever zijn die jongere generaties aanspreekt. “Voor jonge mensen is salaris nog altijd wel een ding, maar lang niet meer het belangrijkst. Het gaat om betrokkenheid, genoeg kansen krijgen, flexibel kunnen werken.” Thuiswerken is bij KlokGroep geen probleem: eerder of later beginnen evenmin. Op ‘de bouw’ is dat anders: daar beginnen ze nog ‘gewoon’ om 07.00 uur. “Dat is nu eenmaal de praktijk voor alle partijen met wie je werkt.”

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief