Koningin onder gelijkgestemden in Veenendaal

Veenendaal – De Koningin doet vandaag onder meer Veenendaal aan. Veenendaal kent één familiebedrijf met de titel ‘Koninklijk’ en vier familieondernemingen die zich ‘Hofleverancier’ mogen noemen.

De Koninklijke Ginkel groep is in 1903 begonnen als bloemisterij in Veenendaal. Meer dan 100 jaar later staat de vierde generatie aan het roer en is het bedrijf uitgegroeid tot een groot hoveniersbedrijf met zes vestigingen. De Ginkel Groep mag sinds 2003 het Predicaat Koninklijk voeren. Hoe komt een bedrijf aan een dergelijke benoeming? Daar zijn enkele voorwaarden aan gekoppeld. Zo is het predicaat voor familiebedrijven voorbehouden aan ondernemingen die 100 jaar of langer bestaan en nog altijd in het bezit van de familie zijn. Ook dient de organisatie van nationale betekenis te zijn.

Koningin besluit zelf
In 2002 heeft de Ginkel Groep het proces ingezet om het predicaat Koninklijk te mogen gebruiken. Dat betekent dat de gehele bedrijfsvoering werd getoetst aan de voorwaarden. Na een akkoordbevinding van de burgemeester en de Commissaris van de Koningin doet Het Kabinet van de Koningin een allesomvattend onderzoek en geeft de Koningin een advies. De Koningin zelf besluit dan of het predicaat mag worden uitgereikt. De Ginkel Groep heeft voldaan aan alle criteria en op 6 oktober 2003 is ‘het recht tot het voeren van het Predicaat Koninklijk’ aan de organisatie verleend.
‘Het winnen van een prijs heeft over het algemeen een kortstondig effect, maar van het predicaat ‘Koninklijk’ genieten we al bijna tien jaar”, laat Wim van Ginkel, directeur van de Koninklijke Ginkel Groep, aan de website Koninginnedag2012.nl weten. “We zijn er best trots op dat we het kroontje in ons logo hebben. Het predicaat is dus letterlijk de kroon op ons werk!”

Hofleveranciers
In totaal zijn er in dit land zo’n 550 ‘koninklijke’ organisaties, waarvan er ongeveer 150 commerciële bedrijven zijn. Behalve ‘Koninklijk’ kun je als (familie)bedrijf ook ‘Hofleverancier’ zijn. Veenendaal telt vier Hofleveranciers. Familiebedrijf van de vierde generatie Jac. van Hardeveld, in 1898 begonnen als kunst- en boekhandel en nu actief in kantoorartikelen, print- en scanoplossingen, presentatiemiddelen en kantoormeubilair, was de eerste met deze onderscheiding.

De andere hofleveranciers zijn Gebr. van Veldhuizen Transport b.v. (sinds 1902), Buddingh Natuursteen en Weijman Vastgoedonderhoud. De laatste twee zijn letterlijk hofleverancier, want de ondernemingen hebben veel aan de paleizen van de koninklijke familie gewerkt.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief