Kwart eigenaren grootste familiebedrijven ontbreekt in eigenaarsregister KvK

Kwart eigenaren ontbreekt in UBO-register KvK

Van de dertig grootste familiebedrijven in Nederland ontbreekt vooralsnog de helft van de eigenaren in het UBO-register van de KvK. Dit blijkt uit onderzoek door de NOS.

Dat zoveel registraties ontbreken, is opvallend. Nederlandse bedrijven moesten namelijk vóór 27 maart hun eigenaren inschrijven. Van de bedrijven die wél in het UBO-register staan, heeft een deel pseudo-eigenaren ingevuld. Dit is niet verboden, maar het brengt met zich mee dat het register niet goed werkt omdat de echte eigenaren verhuld blijven. Het register is EU-breed ingevoerd om zaken als witwassen, fraude en financiering van terrorisme tegen te gaan. Ook zou het moeten helpen om de naleving van sacties beter te kunnen controleren.

Vertragingen bij KvK

Ondertussen zijn echter grote familiebedrijven als Jumbo, BCD Travel en De Heus onvindbaar in het UBO-register. Mogelijk is dit te wijten aan vertragingen bij de KvK. De verwerkingstijd bij de KvK zou op kunnen lopen tot wel twintig weken.

Veel eigenaren mogelijk in overtreding

Volgens een schatting van het Ministerie van Financiën heeft, zelfs als alle verwerkingsachterstand bij de KvK is ingelopen, nog maar 64 procent van de organisaties hun eigenaar doorgegeven. Honderdduizenden eigenaren zijn hierdoor in overtreding. Familiebedrijven waaronder Jumbo, Koninklijke de Heus en Hoogtweg wijzen echter net als BCD Travel naar vertragingen bij de KvK. Sommige bedrijven hebben daarnaast directeuren opgegeven als ‘pseudo-UBO’, wat mag als er geen eigenaar is aan te wijzen omdat geen familielid meer dan 25 procent van de aandelen heeft.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief