Lastendruk te hoog voor ondernemer

Er klinken steeds meer geluiden dat de lastendruk voor de Nederlandse ondernemer, waaronder ondernemers in familiebedrijven, te hoog is. “De werkgever verdient bescherming tegen doorgeschoten arbeidsrechtelijke lastendruk”, stelt hoogleraar Arbeidsrecht, Saskia Peters.

Peters sprak tegen haar zorgen uit tegenover Rijksuniversiteit Groningen. Volgens haar moet de overheid de verplichtingen van werkgevers bijstellen, wat in het belang is van ondernemers, werknemers en werkenden. Werkgevers vinden het over het algemeen een zware last dat ze verplicht zijn om twee jaar lang het loon van zieke werknemers door te betalen. Dat belet werkgevers om mensen aan te nemen.

Het probleem ontwijken
De hoogleraar stelt dat het kabinet niet de oorzaak van het probleem aanpakt, maar reageert met “een lappendeken aan uitzonderingen ter bescherming van bepaalde zwakke werkgevers”. Zij stelt dat ondernemers elkaar willen beschermen tegen oneerlijke concurrentie op de arbeidsmarkt. “Met deze maatregelen doet Den Haag niet alleen werkgevers, maar ook werknemers tekort.”

Sociale verplichtingen van werkgevers
De oorzaak van het probleem is volgens Peters de verzwaring van de arbeidsovereenkomst met allerlei sociale verplichtingen. Zij stelt dat Nederlandse wetgevers veel risico’s voor werkgevers, zoals de werkgeversverplichting, in de arbeidsovereenkomst hebben geschoven. “De wetgevers hebben echter de grondrechten van ondernemers niet in hun afwegingen betrokken. Te ver doorgeschoten verplichtingen kunnen ondernemers enorm belemmeren in hun ondernemersvrijheid.”

Het probleem rondom de hoge lastendruk voor werkgevers en het doorbetalen van zieke werknemers is al eerder aangekaart. Onder andere Hans Biesheuvel, initiatiefnemer van ONL voor Ondernemers, pleit voor het veranderen van deze regelgeving.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief