Lege kantoorpanden drijven Facilicom naar nieuwe markt

Schiedam – Familiebedrijf Facilicom gaat de komende jaren investeren in de zorg en welzijnssector. De voornaamste reden voor het aanboren van een nieuwe markt is dat steeds meer kantoorpanden leeg komen te staan.

Facilitair dienstverlener Facilicom gaat investeren in de zorg en welzijn. Het familiebedrijf, dat onder meer actief is in de beveiliging, de schoonmaak en het onderhoud van bedrijfspanden en schoolgebouwen, richt zich in eerste instantie op de zorg in de wijk. “Zorg en welzijnswerk zijn nu vaak erg versnipperd”, aldus  generaal-directeur Hans Gennissen tegen het ANP. “Het is onze ambitie om bijvoorbeeld lokale huisartsposten, de plaatselijke thuiszorgorganisatie en het welzijnswerk in een buurt in één lokale organisatie onder te brengen. Dat is efficiënter en zo kunnen patiënten en cliënten veel beter worden geholpen.”

Beter dan gemeenten
Onder het mom ‘dicht bij de burger’ worden taken op het gebied van werk, jeugd en zorg vanaf 2015 ondergebracht bij gemeenten. Familiebedrijf Facilicom denkt de zorgtaken fors goedkoper aan te kunnen bieden dan de huidige zorgaanbieders. Door meer focus op de zorg te leggen, boort het familiebedrijf een geheel nieuwe markt aan. De facilitair dienstverlener richt zich op nieuwe markten omdat de huidige markten van het bedrijf behoorlijk verzadigd zijn. Zo wordt thuiswerken steeds populairder, waardoor er steeds minder behoefte is aan schoonmaak, beveiliging en onderhoud van kantoorpanden bijvoorbeeld.   Er komen dus steeds meer kantoorpanden leeg te staan, waardoor de omzet van het familiebedrijf het afgelopen jaar al daalde.

Noodzakelijke switch
Familiebedrijf Facilicom ziet de switch naar de zorg als een noodzakelijke switch: “Afgelopen jaar daalde onze omzet al met twee procent. We willen daarom graag investeren in een activiteit waarin op de lange termijn wel groeiperspectief zit.” Het streven van de facilitair dienstverlener is om met Incluzio, de nieuwe divisie van het bedrijf dat zich richt op de zorg, in 2017 al een jaaromzet van honderd miljoen euro te behalen. Gennissen: “Op de lange termijn kan de zorgdivisie zelfs uitgroeien tot een omzet van ruim één miljard per jaar.”

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief