Lely wint Familiebedrijven Award 2019!

Ieder jaar reikt de Stichting Familie Onderneming, onder aanvoering van oprichter John Fentener van Vlissingen, de Familiebedrijven Award 2019 uit. Dit jaar is die prijs voor Lely, automatiseerder in de veehouderij.

In de Nieuwspoort, gesitueerd op de Lange Poten 10 in Den Haag, was het op deze woensdag 10 april vanaf 15.00 uur tijd voor de zevende editie van de Familiebedrijven Award 2019. Eerder werden op 20 februari de finalisten – Otolift Trapliften, Koppert Biological Systems en Lely – bekendgemaakt. Wie gaat er uiteindelijk met de hoofdprijs vandoor en mag zich een jaar lang Familiebedrijf van het Jaar noemen?

Allereerst krijgt John Fentener van Vlissingen, oprichter van de Stichting Familie Onderneming en initiatiefnemer van de Familiebedrijven Award, het woord. Hij maakt bekend dat vanaf volgend jaar de uitreiking van de Familiebedrijven Award om de twee jaar zal gaan plaatsvinden en legt de vinger op de zere plek van veel familiebedrijven: de opvolging. “Doe niet zo krampachtig. Heb je op dit moment geen geschikte opvolger binnen de familie, stel dan tijdelijk iemand van buiten aan, tot die er wél is”, zo luidt een advies van Fentener van Vlissingen.

René Boender

Vervolgens is het de beurt aan de keynote speaker van vandaag: niemand minder dan brain agent René Boender, schrijver van boeken over onder meer ‘Braincandies’ en (bovenal) hoe ‘Generatie Z’ (de jongeren die momenteel jonger dan 25 jaar zijn) aan te bereiken en te boeien. Familiebedrijven kunnen nog grote stappen zetten wanneer het aankomt op het betrekken en aanspreken van Generatie Z, zo geeft Boender aan. “Ga deze generatie omarmen. Denk niet meer aan mobile first, maar aan mobile only.” Familiebedrijven moeten actiever met deze jongeren omgaan. Door ze te bereiken, in de digitale én de echte wereld. Niet alleen maar door op Snapchat te zitten, maar door er een stuk zingeving aan toe te voegen. “Generatie Z wil écht contact. Het is de generatie van de gelijkwaardigheid.”

Bekendmaking

Genoeg om over na te denken dus. De drie finalisten op het podium gaan nog uitgebreid in op thema’s als talent (en hoe je die vindt) en politiek (waar de familiebedrijven maar mondjesmaat mee bezig zijn, aangezien de waan van de dag regeert), maar alles draait natuurlijk om de uiteindelijke bekendmaking. Voormalig VVD-kopstuk Hans Wiegel wordt het podium opgeroepen en middels een druk op de digitale knop maakt hij bekend dat Lely, automatiseerder in de veehouderij, de Familiebedrijven Award 2019 wint en zich voor minimaal een jaar Familiebedrijf van het Jaar mag noemen!

CEO Alexander van der Lely neemt namens het bedrijf de prijs in ontvangst, maar niet voordat Fentener van Vlissingen de andere finalisten eveneens feliciteert. “Jullie zijn allemaal topbedrijven.”

Familiebedrijven Award 2020

Via deze pagina kunnen uitmuntende Nederlandse familiebedrijven zich alweer aanmelden voor de Familiebedrijven Award 2020. Ook vertellen eerdere winnaars (waaronder Fenza Zaden, winnaar 2016 en Koninklijke De Heus, winnaar 2015) over het belang van de Familiebedrijven Award.

Blijf op de hoogte met onze maandelijkse nieuwsbrief