Local hero met internationale allure

 In Innovatie

Familiebedrijven hoeven niet altijd te treuren als zij familiebedrijf af zijn. Wehkamp(.nl) is daar een mooie voorbeeld van. RFS Holland Holding houdt met Wehkamp en zusterbedrijf Fonq.nl huis in de Nederlandse online retailmarkt.

Het in 1952 opgerichte postorderbedrijf Wehkamp is van origine een klein familiebedrijf dat inmiddels – als Wehkamp.nl – is uitgegroeid tot een van de grootste spelers in de online retailmarkt. In 2008 nam Wehkamp afscheid van haar bekende catalogus en veranderde haar naam naar de online variant. Uiteraard speelt zij daarmee in op het veranderende consumentengedrag. Wehkamp.nl is vandaag de dag onderdeel van RFS Holland Holding B.V., tevens het moederbedrijf van Lacent B.V, Create2fit en fonq.nl.

Fonq.nl
Bij Fonq.nl, dat sinds april 2011 onderdeel uitmaakt van het succesvolle bedrijf, staat Patrick Kerssemakers aan het roer. In 2003 startte Kerssemakers met Fonq.nl. Het bedrijf startte in Nederland, maar is nu ook actief in diverse andere landen, waaronder Frankrijk, België, Duitsland en Oostenrijk. Kerssemakers begon klein met zijn online warenhuis. Letterlijk en figuurlijk. Dat raadt hij andere startende ondernemers in de online wereld dan ook aan. “Je moet bij de start heel bewust met je geld omgaan. Je hoeft er niet direct miljoenen in te steken. Begin gewoon klein”, aldus Kerssemakers. “Denk vooral na over hoe je de webwinkel efficiënt kunt inrichten en werk vervolgens verder vanuit dat idee.”

Marktleider
RFS Holland Holding zag brood in de strategie van Kerssemakers. Het bedrijf is marktleider op het gebied van online winkelen in Nederland. RFS Holland Holding B.V. heeft een jaaromzet van zo’n 0,6 miljard euro en er werken in totaal 830 fte’s. De strategie van RFS is gericht op het uitbouwen van haar leidende positie in online-winkelen in Nederland. En wel door organische groei van de bestaande formules, acquisities en het aangaan van strategische allianties met gerenommeerde retailers die actief zijn in Nederland.

Local hero
Wie zijn eigenlijk de mensen achter RFS? Het bedrijf heeft kort geleden de voorgenomen benoeming aangekondigd van Gert van de Weerdhof als nieuwe CEO. Van de Weerdhof was tot eind juli werkzaam als Chief Retail Officer bij Esprit volgt Paul Nijhof op. Nijhof nam enkele maanden geleden na een bestuursvoorzitterschap van zes jaar afscheid van RFS, waarvan hij deels eigenaar is. In een reactie op zijn vertrek bestempelde Nijhof Wehkamp.nl als een ‘local hero met internationale allure’. Ook dat doet ons natuurlijk denken aan het betere familiebedrijf.

Recommended Posts